Το βραβείο Τέρνερ στο «The Woolworths Choir of 1979» της Ελίζαμπεθ Πράις

 CLICK ON TITLE :Turner Prize 2012 winner: Elizabeth Price



Η βρετανίδα καλλιτέχνης video art Ελίζαμπεθ Πράις κέρδισε το βραβείο Τέρνερ, ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και αμφιλεγόμενα βραβεία στον χώρο των τεχνών. Η Πράις έλαβε το βραβείο - που συνοδεύεται από ένα έπαθλο 25.000 στερλινών - από τον ηθοποιό
Τζουντ Λο σε ειδική τελετή στην Τate Britain στο Λονδίνο.
Η 48χρονη Πράις χρησιμοποιεί πλάνα αρχείου, κείμενο και μουσική για να δημιουργήσει έργα τα οποία εξερευνούν την σχέση του ανθρώπου με αντικείμενα και την κουλτούρα της κατανάλωσης. Το βραβείο το κέρδισε για την βίντεο-εγκατάσταση με τίτλο «The Woolworths Choir of 1979».

Το σημαντικό βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν βρετανό καλλιτέχνη κάτω των 50 ετών, που εκτιμάται ότι εξέθεσε το καλύτερο εικαστικό έργο τους τελευταίους 12 μήνες.

To έργο της Πράις είναι ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών που πραγματεύεται μια καταστροφική πυρκαγιά στο πολυκατάστημα Woolworths στο Μάντσεστερ όπου το 1979 είχαν βρει τραγικό θάνατο 10 άτομα. Το βίντεο συνοδεύεται από τη ρυθμική μουσική των Shangri-Las.

Η σχετικά άγνωστη, ακόμη και στους καλλιτεχνικούς κύκλους, Πράις παραδέχθηκε ότι «εξεπλάγην» που κέρδισε. Στην ομιλία της εξύμνησε την εκπαίδευσή της στο σχολείο και είπε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί την καριέρα της χωρίς την στήριξη των τεχνών από τη δημόσια εκπαίδευση.


BBC


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!