Ο Ταγί Ερτογάν συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος σουλτάνος- Παρήγγειλε την κατασκευή του μεγαλύτερου τεμένους στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ

Ο  Ταγί Ερτογάν τώρα που εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία διακυβέρνησης της Τουρκίας θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στην Κωνσταντινούπολη, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας, όπως λέει ένα "γιγαντιαίο τζαμί, που θα είναι ορατό από όλη την Κωνσταντινούπολη ".
Όπως  ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566, κατά παραγγελία του κατασκευάστηκε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Τουρκίας,  το Σουλεϊμανι-έ Τζαμί, έτσι και ο Ταγί Ερτογάν, προγραμματίζει την κατασκευή του δικού του τεμένους.
 Κατά την βασιλεία του Σουλεϊμάν Α, η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της και δικαιολογημένα θεωρείται ότι υπήρξε ο επιφανέστερος των σουλτάνων.
Το Σουλεϊμανι-έ Τζαμί (τουρκ. Süleymaniye Camii) είναι σπουδαίο οθωμανικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης, το δεύτερο σε μέγεθος του είδους του και χαμηλότερο σε ύψος της Αγιάς Σοφιάς. Βρίσκεται στο δεύτερο λόφο της παλαιάς πόλης σε περίοπτη θέση που δεσπόζει του Κεράτιου κόλπου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. Είναι καταγεγραμμένο στον κατάλογο ιστορικών μνημείων της Ουνέσκο και η περιοχή του τεμένους είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1980-1.
Το τζαμί και το ευρύτερο κτιριακό σύμπλεγμα που το περιβάλει χτίστηκε κατά παραγγελία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' (β. 1520-66) ως μνημείο νίκης μετά την κατάκτηση της Ρόδου και της Βαγδάτης. Είναι έργο του μεγάλου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1550 και διήρκεσαν μέχρι το 1557. Το κόστος του έφθασε τα 700.000 φλορίνια.
Το υλικό της κατασκευής του και ιδιαίτερα οι κίονες συνάχθηκαν από διάφορα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας στη Μικρά Ασία, της Αλεξάνδρειας, και άλλων πόλεων καθώς και από παλαιούς χριστιανικούς ναούς. Φέρει τέσσερις μιναρέδες.
Ο Ταγί Ερτογάν θέλει το δικό του τέμενος. Αυτό το νέο τέμενος επιθυμεί να κτιστεί στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου, στην ασιατική πλευρά, στον ψηλότερο λόφο, και να μπορεί να χωράει 30.000 πιστούς. Θα είναι το ψηλότερο τέμενος, ακόμη και από τον ναό της  Αγίας Σοφίας, θα  έχει έξι μιναρέδες οι οποίοι θα είναι ψηλότεροι από αυτούς  του Αλ-Masjid al-Nabawi, ή Τζαμί του Προφήτη, στη Μεδίνα. . The cost is estimated at over 100 million lira, or 43 million euros, to be paid for by donors - code, the opposition says, for businessmen out to curry favor with the government. Το κόστος υπολογίζεται  πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες, ή 43 εκατ. Ευρώ.
Συμβολικά όπως ο Σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν, είχε κατασκευάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το δικό του τζαμί, αφού και οι βλέψεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τότε ήταν στραμμένες δυτικά, έτσι και σημερινός ηγέτης της Τουρκίας θέλει το τέμενος του να είναι στην ασιατική πλευρά, αφού η Τουρκία κοιτάζει σήμερα στα ανατολικά, φλερτάροντας παλιά οθωμανικά εδάφη στη Μέση Ανατολή καθώς και να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου  .

 

Πληροφορίες: Reuters
                       Βικιπαίδεια  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!