Η Αρχαία Μακεδονία μέσω κινητού

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Με το "ΑΜΘ mobile", φτιαγμένο από φοιτητές του ΑΠΘ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται το πρώτο μουσείο της Ελλάδας που αποκτά εφαρμογή για χρήση σε συσκευές smartphone.
Η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας συναντάει την τεχνολογική καινοτομία μέσα από μία νέα εφαρμογή made in Thessaloniki. Πρόκειται για το application «ΑΜΘ mobile», φτιαγμένο από φοιτητές του ΑΠΘ, μέσω του οποίου οι χρήστες smartphone μπορούν να γνωρίσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται έτσι το πρώτο μουσείο της Ελλάδας που αποκτά εφαρμογή για χρήση σε συσκευές Android και iOS. Η εφαρμογή εστιάζει στην προβολή των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου μέσα από μια επιλογή σημαντικών εκθεμάτων του. Επίσης προσφέρει ενημέρωση στους χρήστες σχετικά με θέματα πρόσβασης στο Μουσείο, τιμές εισιτηρίων και το ωράριο λειτουργίας. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο μουσείο με την υποστήριξη του συστήματος δορυφόρων εντοπισμού θέσης (GPS), τη δυνατότητα απευθείας τηλεφωνικής κλήσης καθώς και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί με έμφαση στην ευχρηστία και τη λειτουργικότητα και είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά) από το Google Play Store (για συσκευές Android) με την ονομασία «ΑΜΘ mobile».
Σύντομα -κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα- το «ΑΜΘ mobile» θα είναι διαθέσιμο και από το App Store (για iOS της Apple), όπως εξηγεί στον «Α» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Αθηνά Βακάλη. Υπό την εποπτεία της κ. Βακάλη, αναπτύχθηκε η εφαρμογή από τους τεταρτοετείς φοιτητές της ερευνητικής ομάδας OSWINDS (Operating Systems – Web/INternet Data Sources management) του τμήματος Πληροφορικής Βαγγέλη Μοτεσνίτσαλη και Στέφανο Oρόβα. Επίσης, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Στέφανος Αντάρης ετοιμάζει την ΙOS εφαρμογή.
Η ιδέα για την εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Λειτουργικά συστήματα», το οποίο διδάσκει η κ. Βακάλη στο τμήμα Πληροφορικής. «Με αφορμή προαιρετική εργασία, δημιουργήθηκε ομάδα φοιτητών, οι οποίοι υλοποίησαν εθελοντικά την εφαρμογή. Μαζί μας συνεργάστηκε η κ. Τζένη Βελένη που κάνει εξαιρετική δουλειά ως διευθύντρια του ΑΜΘ και η ομάδα της, που μας έδωσαν ψηφιοποιημένο υλικό από το Μουσείο», λέει η κ. Βακάλη.
Εικόνες από πολύτιμα αντικείμενα από τη μόνιμη συλλογή του ΑΜΘ και τις περιοδικές εκθέσεις του προβάλλονται στην εφαρμογή σε μαύρο φόντο, ώστε να διακρίνονται ακόμη και στη μικρή οθόνη των κινητών.
Η καθηγήτρια του ΑΠΘ τονίζει ότι στόχος της ομάδας ήταν να γίνει η εφαρμογή ελκυστική για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και απλή λειτουργικά. «Ολα έγιναν στο πνεύμα ότι οι τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τον πολιτισμό που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι και ο πλούτος μας», παρατηρεί.
Η κ. Βακάλη εξηγεί ότι το «ΑΜΘ Mobile» που λειτουργεί αυτήν τη στιγμή είναι μία πρώτη έκδοση της εφαρμογής. «Δημιουργήθηκε ενδιαφέρον στο τμήμα να φτιαχτούν ομάδες φοιτητών με σκοπό να το εξελίξουν», λέει και προσθέτει: «Θεωρώ υγιές εκ μέρους των παιδιών ότι αφιέρωσαν κόπο, χρόνο και μεράκι για να υλοποιήσουν την εφαρμογή σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για το ΑΠΘ. Είναι μία υγιής αντίδραση και παράδειγμα. Γίνονται πολλά πράγματα στο Εργαστήριο γλωσσών προγραμματισμού και τεχνολογίας λογισμικού του ΑΠΘ, υπάρχει το πνεύμα της προώθησης της καινοτομίας».
Η παρουσίαση της εφαρμογής θα γίνει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 12.00, στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

agelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!