Οι Ρομά της Ευρώπης προέρχονται από τις περιοχές της Ινδίας και μετακινήθηκαν πριν 1500 χρόνια

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ
Οι Ρομά  αποτελούν την μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη, αφού ο πληθυσμός τους φτάνει τα 11 εκατομμύρια, διασκορπισμένος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, το Βέλγιο.

Πρόσφατα επιστήμονες του του Institut de Biologia Evolutiva στο Universitat Pompeu Fabra της Ισπανίας, πραγματοποίησαν μια έρευνα προκειμένου διαπιστωθεί η καταγωγή αυτών των ευρωπαϊκών  πληθυσμιακών ομάδων.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στις 6-12-12 στο Current Biology.


Ρομά στη Γερμανία 1935
(Οι Ρομά από τη ναζιστική Γερμανία εξοντώνονταν)
Ευγονισμός: Οι Πολιτισμένοι Ευρωπαίοι

Οι Ρομά που είναι εγκαταστημένοι στην Ευρώπη, παρά την ποικιλομορφία της γλώσσας τους, τον τρόπο ζωής τους και την θρησκεία τους, μοιράζονται το κοινό παρελθόν τους.

Τα ευρήματα από τις γονιδιακές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μας έδωσαν πληροφορίες για την προέλευση των Ρομά της Ευρώπης και τη δημογραφική τους ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν πριν 1500 χρόνια από την βορειοδυτική Ινδία, όπου μετακινήθηκαν προς δυτικά οι Ρομά και έφτασαν και στην Ευρώπη.

Προηγούμενες μελέτες για την γενετική υποδομή των Ευρωπαίων, δεν συμπεριελάμβαναν και τους Ρομά που ζουν στην Ευρώπη, λόγω της περιθωριοποιημένης κατάστασής τους. Σε συνδυασμό και με  την μη ύπαρξη γραπτής ιστορίας , ιστορικών αρχείων για την καταγωγή τους και την διασπορά τους, η έρευνα ήταν δύσκολη, αλλά και αναγκαία.

Έτσι με γονιδιακές μελέτες που έγιναν σε 13 ομάδες Ρομά σε όλη την Ευρώπη, απέδειξαν την ινδική καταγωγή τους επικεροποιώντας προηγούμενες  γλωσσικές μελέτες.

 Τα στοιχεία από τα γονιδιώματα αποδεικνύουν  τη γεωγραφική προέλευση τους που είναι  τα μέρη της βόρειας ή  βορειοδυτικής Ινδίας και  ακόμη αποδεικνύουν την ημερομηνία της μετακίνησής τους από εκεί  περίπου 1.500 χρόνια πριν.

 Επίσης, ενώ η Μέση Ανατολή και η περιοχή του  Καυκάσου είναι γνωστό ότι είχε σημαντική επίδραση στην γλώσσα των Ρομά, οι ερευνητές είδαν περιορισμένες ενδείξεις για κοινή γενετική καταγωγή μεταξύ του Ευρωπαίου Ρομά και εκείνων που ζουν σε αυτές τις περιοχές του κόσμου σήμερα.  Οι Ρομά  άρχισαν να εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές,  σε όλη την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων περίπου πριν από 900 χρόνια.

 were interested in exploring the population history of European Romani because they constitute an important fraction of the European population, but their marginalized situation in many countries also seems to have affected their visibility in scientific stu

 Πρώτη άφιξη των τσιγγάνων έξω από την πόλη της Βέρνης, Amtliche Spiezer Chronik 1485.   
 

“From a genome-wide perspective, Romani people share a common and unique history that consists of two elements: the roots in northwestern India and the admixture with non-Romani Europeans accumulating with different magnitudes during the out-of-India migration across Europe,”  “Our study clearly illustrates that understanding the Romani's genetic legacy is necessary to complete the genetic characterization of Europeans as a whole, with implications for various fields, from human evolution to the health s Οι αναλύσεις δείχνουν ότι παρά του μικρού χρόνου που έχει διανυθεί από την  εγκατάσταση των Ρομα στην Ευρώπη, η δημογραφική ιστορία τους είναι πλούσια και πολύπλευρη για περαιτέρω μελέτες.
Πληροφορίες:Cell Press

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!