Η Ιστορία που δεν μαθαίνουν στις ΗΠΑ

«Εκείνο που ήθελα να κάνω ήταν να αποσυνδέσω τα ιστορικά γεγονότα από τις επίσημες αναφορές και να δείξω τι πραγματικά συνέβη» λέει ο κινηματογραφιστής Ολιβερ Στόουν για τη σειρά δέκα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η ανείπωτη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» («The Untold History of the United States») που προκάλεσε αίσθηση στις ΗΠΑ.
Τα ντοκιμαντέρ (του τηλεοπτικού δικτύου Showtime) παρουσιάζουν την ιστορία των ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όχι όπως διδάσκεται στα σχολεία της Αμερικής αλλά όπως πιστεύει ο Ολιβερ Στόουν πως είναι η πραγματική και αποκρύπτεται από τους πολίτες.
Ο κινηματογραφιστής έκανε εκτενή έρευνα στα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Βασίστηκε δε στο ομότιτλο βιβλίο που έγραψε με τον Πίτερ Κούζνικ, καθηγητή Ιστορίας και διευθυντή των Πυρηνικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ και παρουσιάζει μια προοδευτική ερμηνεία της αμερικανικής ιστορίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.
Κάποιοι είδαν με ενθουσιασμό το νέο εγχείρημα του 66χρονου σκηνοθέτη. Αλλοι θεωρούν ότι το ντοκιμαντέρ έχει «αριστερή ροπή», καταλογίζοντάς του ότι «ξαναγράφει την Ιστορία». Για παράδειγμα υποστηρίζει πως η Βρετανία έδωσε τον αγώνα της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να διατηρήσει την αυτοκρατορία της ανέπαφη και αφήνει να εννοηθεί πως ο Λίντον Τζόνσον έβαλε το χεράκι του στη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι.
«Ουδέποτε τέθηκαν στο ίδιο πλαίσιο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο βρετανικός ιμπεριαλισμός» λέει ο σκηνοθέτης που κρατά τον ρόλο του αφηγητή της σειράς. «Ποτέ δεν είπε κάποιος ότι είχε στηθεί ένα είδος χαρτοπαίγνιου ανάμεσα σε Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ».
Παρουσιάζεται η εκδοχή ότι η Σοβιετική Ενωση κέρδισε τον πόλεμο στην πραγματικότητα και όχι οι Σύμμαχοι με την απόβαση στην Νορμανδία, καθώς οι Γερμανοί έχασαν 6 εκατ. στρατιώτες στο ρωσικό μέτωπο ενώ στο δυτικό μόλις 1 εκατομμύριο. Η ρίψη της ατομικής βόμβας δεν ήταν καθόλου απαραίτητη - κατά τον Στόουν - καθώς οι Ιάπωνες είχαν ήδη αποφασίσει να συνθηκολογήσουν ενόψει και της επικείμενης εισβολής των Σοβιετικών στο Ανατολικό Μέτωπο. Εκφράζεται η άποψη ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν στον βομβαρδισμό Χιροσίμας και Ναγκασάκι όχι για να σώσουν ζωές Αμερικανών όπως ισχυρίστηκαν επίσημα αλλά για να κάνουν επίδειξη ισχύος προς τη Σοβιετική Ενωση.
Καλύπτει επίσης νέα ευρήματα από τη διακυβέρνηση των Κένεντι, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον ρόλο των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος.
Ο Στόουν που ανοίγει τη σειρά ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις του από τα ταξίδια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του στο Βιετνάμ, θέλει να καταδείξει πόσο επιφανειακή ήταν η παιδεία που έλαβε, όπως σημειώνει. Τα γεγονότα, πιστεύει, ήταν τελείως διαφορετικά και είχαν άλλο βάθος.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!