Σε καλή κατάσταση και ασφαλή τα κλεμμένα της Ολυμπίας

Και τα 77 αντικείμενα - χάλκινα, πήλινα και φυσικά το χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι - βρίσκονται στο Μουσείο



Σε καλή κατάσταση πλην ελάχιστης φθοράς στα χάλκινα αντικείμενα από υγρασία, λόγω της παραμονής τους μέσα στο έδαφος, είναι τα αρχαία, που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Και τα 77 αντικείμενα - χάλκινα, πήλινα και φυσικά το χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι - βρίσκονται από την Κυριακή το πρωί στο μουσείο όπου εξετάσθηκαν από τους αρχαιολόγους, καθώς αρχίζει άμεσα και επιτόπου ο καθαρισμός τους, προκειμένου να τοποθετηθούν και πάλι στην έκθεση. Οπως δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη αυτό θα γίνει σε λίγες μέρες, ενδεχομένως ως το τέλος της εβδομάδας. Ταυτοχρόνως μάλιστα θα λειτουργήσει και η ψηφιακή έκθεση των αρχαίων αθλητικών αγώνων, που φιλοξενείται στο υπόγειο του κτιρίου. Για το σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Ολυμπία και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας.
Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη ληστεία του μουσείου εκτός από το χρυσό δακτυλίδι με παράσταση ταυροκαθαψίων, που προέρχεται από την Ανθεια της Μεσσηνίας εκλάπη και ένας σφραγιδοκύλιδρος από αιματίτη από την Κρήτη (15ος -14ος π.Χ. αιώνας) με παράσταση αρματοδρομίας. Τα χάλκινα αντικείμενα ήταν 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονάς του. Στα πήλινα περιλαμβάνονταν ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) 13 πήλινοι λύχνοι, 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Η σύλληψη των δραστών από την Ελληνική Αστυνομία χαιρετίσθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τα στελέχη της Γραμματείας Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όχι μόνο γι΄ αυτό καθ΄ αυτό το γεγονός αλλά και γιατί έδωσε τέλος σε κινδυνολογίες, εντός και εκτός της χώρας, για δήθεν ανικανότητα της Ελλάδας να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά. Στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων πάντως έγινε ήδη αναβάθμιση και επικαιροποίηση των συστημάτων ασφαλείας ενώ έντονη πλέον είναι η παρουσία της Αστυνομίας.
Η έλλειψη προσωπικού φύλαξης ωστόσο είναι μόνιμο ζήτημα, δεδομένου και του πλήθους των μουσείων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Ετσι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθεί τόσο υπό το πρίσμα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας όσο και με μακροπρόθεσμα μέτρα.
Οσον αφορά τα μέτρα, σημαντική είναι η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών στην καταγραφή, φωτογράφιση και τη δημοσίευση των αρχαιοτήτων μία προς μία, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ταυτότητά τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, που έχει ενταχθεί στον τομέα «Ψηφιακής Σύγκλισης» του ΕΣΠΑ πρόκειται να καταχωρηθούν περί τα 700.000 αντικείμενα (προϋπολογισμός 8,5 εκατ. ευρώ). Η καταγραφή δεν μπορεί να αποτρέψει φυσικά τις κλοπές, καθιστά όμως σχεδόν απαγορευτική την πώληση των κλοπιμαίων καθώς λειτουργεί σαν σφραγίδα επάνω τους, ότι είναι κλεμμένα άρα δεν μπορεί να εμφανισθούν δημόσια χωρίς να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!