"Σπίγκελ":"Οι πολιτικοί δεν εννοούν να καταλάβουν την σημασία της κλιματικής αλλαγής"

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του κλίματος, η απροθυμία της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, προεξοφλεί πως ο κόσμος μας θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρούς κινδύνους πριν το τέλος του τρέχοντος αιώνα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της «παγκοσμίου τράπεζας», οι επιστήμονες σχεδόν ομονοούν πως ως το 2100 η μέση θερμοκρασία της Γης θα έχει αυξηθεί κατά 4οC, με αποτέλεσμα μαζικές ελλείψεις τροφίμων και ξηρασία.


Ενώ οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 κρατών ετοιμάζονται για την επόμενη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Ντόχα του Κατάρ, με σκοπό να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού και ζητούν ενεργητικότερες παρεμβάσεις. Η κλιματική αλλαγή, λένε, οφείλει να γίνει πολιτική προτεραιότητα


Ο Χανς Γιόακιμ Σελνχίμπερ (Hans Joachim Schellnhuber), ένας κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, και βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Γερμανίας σε ζητήματα αντιμετώπισής της, προειδοποιεί πως προκειμένου να επιτευχθεί ο συμπεφωνημένος στόχος για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κατώτερα των 2οC ως το 2100, θα χρειαστεί ριζική επανεκτίμηση των σημερινών μας προτεραιοτήτων.


«Η σημερινή μας πορεία μάς οδηγεί σε αλλαγή της θερμοκρασίας της τάξης των 3.5-4οC ως το τέλος του αιώνα» δήλωσε στο «Σπίγκελ» ο Σελνχίμπερ, διευθυντής του «ινστιτούτου του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων» (PIK). «Έχουμε επαναλάβει ξανά και ξανά πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα βιομηχανική επανάσταση, αλλά η πλειοψηφία των πολιτικών δεν μας ακούει. Απλά αδιαφορεί».


Ο Σελνχίμπερ λέει πως θα ήταν εξαιρετικά εύκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να μειώσει ως το 2020 τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων της κατά 30% σε σχέση με το 1990, αλλά προτίμησε να υιοθετήσει τον ακόμα μετριοπαθέστερο στόχο της μείωσης κατά 20%. Ο Σελνχίμπερ καλεί την καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) να συνάψει μια «συμμαχία των προθύμων» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Διαπιστώνει όμως παράλληλα πως δυστυχώς η κλιματική αλλαγή «δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα» για την Γερμανίδα ηγέτιδα.


«Χαμηλώνοντας την θέρμανση»


Τα σχόλια του Σελνχίμπερ στο «Σπίγκελ» συνέπεσαν με την δημοσίευση, την Δευτέρα 18/11, της έκθεσης της «παγκόσμιας τράπεζας» υπό τον τίτλο «χαμηλώνοντας την θέρμανση: γιατί πρέπει να αποφύγουμε έναν κόσμο θερμότερο κατά 4οC». Προγραμματισμένη να συμπέσει με την «σύνοδο-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή» (UNFCCC) στο Κατάρ, η μελέτη διαπραγματεύεται τις συνέπειες της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 4οC ως το τέλος του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με την έκθεση το αποτέλεσμα θα είναι μαζικές ελλείψεις τροφίμων, εκτεταμένη λειψυδρία, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τυφώνες, ξηρασίες και αμετάκλητη μείωση της βιοποικιλότητας.


Η έκθεση επισημαίνει πως μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας αυτής της κλίμακας, θα σήμαινε πως τους θερινούς μήνες η υπερθέρμανση θα υπερέβαινε τους 6οC στην Μεσόγειο, την Βόρειο Αφρική, την Μέση Ανατολή και σε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στους τροπικούς, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι κατά πάσα δυνατότητα 0,15 ως 0,20 m μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών θα πλήξουν δυσανάλογα περισσότερο τις φτωχότερες χώρες.


Παρά τους κινδύνους αυτούς πάντως, η έκθεση επισημαίνει πως η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα, που είναι ήδη η υψηλότερη από ότι ήταν ποτέ τα τελευταία 15 εκατομμύρια χρόνια και φτάνει σήμερα τα 391 εκατομμυριοστά (ppm) έναντι 278 ppm στην προβιομηχανική εποχή, θα συνεχίσει να αυξάνει με ρυθμό 1.8 ppm... ανά έτος.


«Ένας πλανήτης θερμότερος κατά 4οC μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της «παγκοσμίου τράπεζας» (ο πρώτος θετικός επιστήμονας που ηγείται του συγκεκριμένου οργανισμού) Γιμ Γιονγκ Κιμ (Jim Yong Kim). «Η αδράνεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστήσει τον κόσμο που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας ένα εντελώς διαφορετικό μέρος από αυτό που ζούμε εμείς σήμερα. Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη. Χρειάζεται να αποδεχθούμε την ηθική ευθύνη της αντιμετώπισής της, εξ ονόματος των επερχομένων γενών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών».


«Ελπίζω πως αυτή η έκθεση θα μας αναγκάσει να δράσουμε» γράφει ο Κιμ στον πρόλογο της έκθεσης.
ppol.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!