ΒΙΒΛΙΟ:"Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι"

Με το ενδιαφέρον στραμμένο σταθερά στα πνευματικά δρώμενα αλλά και τα κοινωνικοπολιτικά αποτυπώματα της εποχής μας ο Λουκάς Αξελός επικεντρώνεται στη μορφή του Αντόνιο Γκράμσι και μέσα από το βιβλίο του "Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι" που μόλις κυκλοφόρησε (εκδ. Στοχαστής) ανιχνεύει την πρόσληψη και την επίδραση του έργου και των ιδεών του κορυφαίου στοχαστή στην Ελλάδα. Μέσα από ένα πλήθος στοιχείων ο συγγραφέας ερμηνεύει το γιατί ο Γκράμσι είναι ορμητικά παρών και στις μέρες μας, αντιστεκόμενος σθεναρά στην προοπτική του επερχόμενου Μεσαίωνα. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αποτύπωση μιας καταγεγραμμένης πραγματικότητας, που επικυρώνει το γεγονός ότι τα έργα του όχι μόνον εκφράζουν μια διαφορετική πολιτική λογική, αλλά -κυρίως- ότι ανήκουν σε μιαν άλλη πολιτισμική και ηθική σφαίρα, που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί από τους τετριμμένους κώδικες και την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών στελεχών και διανοουμένων της εντός των τειχών Αριστεράς.

Λιτά και τεκμηριωμένα ο Γκράμσι προβάλλει ως ένας υποδειγματικός επαναστάτης διανοούμενος, στον οποίο ευρυμάθεια, αγωνία, αγρύπνια, αυστηρότητα και μοναδική σε αποχρώσεις και βάθος ποιότητα τρόπου σκέψης δένουν οργανικά με την αφετηριακή νοηματοδότηση της ζωής του, η οποία έχει αξία γιʼ αυτόν μονάχα όταν αφιερώνεται, κυριολεκτικά και χωρίς παράπονο, στην εξυπηρέτηση ενός ιδανικού. Την εργασία συμπληρώνουν ένα σύνολο στοιχείων που αφορούν τη μετάφραση και έκδοση των έργων του Γκράμσι στα ελληνικά.

Ο Λουκάς Αξελός με τη συγκεκριμένη μελέτη του θέλησε να αποφύγει ένα έργο «εκθεσιακού χαρακτήρα», επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στο να δοθεί ένα βιβλίο με εργαλειακά χαρακτηριστικά, χρήσιμο και χρηστικό όχι μόνο για κάθε έναν που θέλει να έρθει σε μια πρώτη, κατʼ αρχήν επαφή με το έργο του μεγάλου Ιταλού στοχαστή, αλλά και για όσους έχουν έρθει ήδη σε επαφή με αυτό, θεωρώντας την τροφοδοσία τους με κάθε νέο προκύπτον υλικό ως οργανικό κομμάτι του πνευματικού τους οπλοστασίου.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!