Το DNA στην υπηρεσία των νέων ανασκαφών στην Τροία


Προθήκη μουσείου με αρχαιολογικά ευρήματα από τις έως τώρα ανασκαφές στην Τροία ( Πηγή: AP)


Νέες αρχαιολογικές έρευνες αρχίζουν στην Τροία από διεθνή επιστημονική ομάδα, η οποία στοχεύει να ρίξει φως σε ανεξερεύνητες έως σήμερα περιοχές του αρχαιολογικού χώρου.

Γιατί παρά το γεγονός ότι ανασκαφές στην Τροία γίνονται εδώ και περίπου 140 χρόνια, οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν καλά ότι έως σήμερα έχει ερευνηθεί λιγότερο από το ένα πέμπτο του χώρου.

Με επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας Ουίλιαμ Εϊλγουορντ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και σε συνεργασία με το τουρκικό Πανεπιστήμιο Τσανάκαλε Ονσεκίζ Μαρτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Τροία, η ομάδα πρόκειται να αρχίσει τις έρευνες τους πρώτους μήνες του 2013.

Σύμφωνα με τον Εϊλγουορντ, ο οποίος θεωρείται ειδικός για την Τροία, θα αξιοποιηθούν συστηματικά οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αναλύσεις βιολογικού υλικού με τη γενετική ανάλυση δειγμάτων DNA και πρωτεϊνών από ανθρώπους και ζώα.

Θα ερευνηθούν επίσης υπολείμματα που έχουν βρεθεί μέσα σε κεραμικά αγγεία από αρχαίες κουζίνες και αίθουσες συμποσίων.

Οπως είναι γνωστό η Τροία, διάσημη σε όλον τον κόσμο από την Ιλιάδα του Ομήρου, ήρθε ξανά στο προσκήνιο στη δεκαετία του 1870 με τις ανακαλύψεις του Ερρίκου Σλήμαν.

Οι έως τώρα έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς επί 4.500 χρόνια, από την αρχή της Εποχής του Χαλκού δηλαδή έως τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν εγκαταλείφθηκε.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, πρόκειται για αλλεπάλληλες πόλεις, που κτίζονταν η μία πάνω στην άλλη – μερικές από αυτές φέρουν ίχνη βίαιης καταστροφής – με αποτέλεσμα εξαιρετικά περίπλοκο σήμερα, αφού στην ουσία μπορούμε να μιλάνε για δέκα «Τροίες».

Στο απόγειό της πάντως η οχυρωμένη θέση με τείχη πάχους 3,5 μ. και ύψους 9 μ. είχε έκταση περίπου 24 στρέμματα ενώ μία επίσης περιτοιχισμένη πόλη κάτω από αυτήν, έκτασης 200 στρεμμάτων, είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

Αλλωστε ακόμη δεν έχει εντοπισθεί το βασιλικό νεκροταφείο της αρχαίας Τροίας, ενώ φυσικά υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά στις γνώσεις μας για την ταυτότητα των προϊστορικών Τρώων αλλά και για την ιστορικότητα του Τρωικού Πολέμου.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!