Η Αλεξάνδρεια κτίστηκε για να γιορτάσει τα γενέθλια του ο Μέγας Αλέξανδρος


ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ 
 
Ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό δρόμο της πόλης την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της, Μ. Αλεξάνδρου.
Φωτογραφία από τις αρχές του 19ου αιώνα, που δείχνει το δρόμο canopic. (  Γ. Παλλήνη).
O Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε την Αλεξάνδρεια το 331 π.Χ. Σήμερα η εξέταση της τοπογραφίας της πόλης μας  επιτρέπει τον προσδιορισμό των βασικών στοιχείων  του αρχικού αστικού σχεδιασμού της. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αναλύσεων και ερευνών διαπιστώνεται  ότι η τοποθεσία ίδρυσης της πόλης επιλέχθηκε για θρησκευτικούς και συμβολικούς λόγους, όπως ακριβώς και για τις εμπορικές απαιτήσεις της εποχής.
Η πόλη της Αλεξάνδρειας γίνεται το πρότυπο για την ίδρυση  μιας σειράς  ελληνιστικών πόλεων οι οποίες  σχεδιάστηκαν ως «βασιλικές πόλεις ». Ο  σχεδιασμός αυτός είχε ως στόχο να καταστήσει σαφή τη θεϊκή δύναμη του ιδρυτή τους, του Μεγάλου  Αλέξανδρου της Μακεδονίας.
Leo and the star Regulus. Λέων και το άστρο Regulus.
Οι ερευνητές Giulio Magli και Luisa Ferro και   το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, δημοσίευσαν στην Εφημερίδα της Αρχαιολογίας της  Οξφόρδης ότι ο προσανατολισμός του ορθογώνιου πλέγματος της πόλης,  βασίζεται σε ένα κεντρικό διαμήκη άξονα της πόλης (canopic δρόμο), ο οποίος ήταν προσανατολισμένος  προς την ανατολή του ηλίου την ημέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την 20η Ιουλίου 356 π.Χ. με το Ιουλιανό ημερολόγιο.  Κατά τη στιγμή της ίδρυσης, της πόλης ο άξονας βρισκόταν σε ευθυγράμμιση με το  Regulus «αστέρα βασιλιά», φωτεινό αστέρι ήταν γνωστό αργότερα ως «Qalb αλ-Άσαντ, το οποίο σημαίνει « ην καρδιά του λιονταριού », μια ίσως προφανής σύνδεση με το Λιοντάρι της Μακεδονίας. Κάτι το ποίο επαναλαμβάνεται, με μικρή απόκλιση, κάθε 20 Ιουλίου και ο ήλιος βρίσκεται ευθυγραμμισμένος με τον δρόμο.
 
Οι ερευνητές εξέτασαν και άλλα παραδείγματα, όπως τη πόλη  Σελεύκεια στο Τίγρη  και το μαυσωλείο  του Αντιόχου I στο Nemrut Dag, και κατέληξαν σε ίδια συμπεράσματα με αυτό της πόλης της Αλεξάνδρειας με μια μικρή διαφορά έτσι ο διαμήκης άξονας της Σελεύκειας ήταν σε ευθυγράμμιση με τον ήλιο, λόγω   της μικρής διαφορά στο γεωγραφικό πλάτος  τις ημέρες γύρω 27 Ιουλίου, με μια μικρή μετατόπιση, αλλά σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να είναι πολύ κοντά στην ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.   Στο Nemrut Dag, στις 23 Ιουλίου.  

  Οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι η ευθυγράμμιση του κεντρικού δρόμου της  πόλη με το ήλιο την ίδια ημέρα με την ημερομηνία γέννησης του Αλέξανδρου θα ήταν ένας τρόπος για να τονίσει την εξουσία του.

 Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν και  άλλες πόλεις που ήταν μέρος της αχανούς αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να δουν αν επαναλαμβάνονται   αυτές οι ευθυγραμμίσεις.
Πληροφορίες: Εφημερίδα της Αρχαιολογίας της Οξφόρδης


 

 
 
 
         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!