ΕΚΘΕΣΗ:Οι σωτήρες του Αγίου Ορους

Μια ιδιότυπη «σωστική ανασκαφή» στο αυτοσχέδιο πατάρι της Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους, την οποία επιχείρησε ένας μελετητής-αρχιτέκτονας, έφερε στο φως μια μακέτα του 1762: το μοναδικό σωζόμενο σχετικό δείγμα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων σε όλη την Ανατολή.
Μοιάζει να είναι η αφετηρία για ένα ταξίδι στο άδυτο των εργαστηρίων συντήρησης του Αγίου Ορους η φωτογραφία του αρχιτέκτονα Μίλτου Πολυβίου, που κρατά ευλαβικά την ώρα της αποκάλυψης το μοναδικό αυτό εύρημα. Το οποίο είναι και υπογεγραμμένο έργο του μεγαλύτερου σουλτανικού αρχιτέκτονα της εποχής, Κωνσταντίνου (του ίδιου που φέρεται σύμφωνα με τις πηγές ως ο αρχιτέκτονας-σχεδιαστής του τζαμιού Λαλελί του σουλτάνου Μουσταφά).
Η εν λόγω φωτογραφία στην αφίσα που σχεδίασε η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης είναι και προπομπός για την έκθεση «Ιστορίες αποκαλύψεων, επιμονής και αφοσίωσης - Απρόσμενες πτυχές του επιστημονικού μόχθου στον Αγιον Ορος». Εκθεση που επιτρέπει να ανακαλύψει κάποιος πώς σώζονται και «ανανεώνονται» οι θησαυροί στο Περιβόλι της Παναγιάς: πολύτιμα λατρευτικά αντικείμενα, τοιχογραφίες, άμφια, κοσμήματα.
Οι ιστορίες συνοδεύουν τα απτά τους δείγματα, τα εκθέματα. Από τη μοναδική βυζαντινή μακέτα έως τις ειδικές σακούλες απεντόμωσης (με τη μέθοδο του αζώτου, που εφαρμόζεται για την οικολογική απεντόμωση ιερών αμφίων) της Μονής Ιβήρων και σπαράγματα από γαλλική έκδοση του 1557 έργων του Αισχύλου που βρέθηκαν σε μορφή χαρτοπολτού στη στέγη παρεκκλησίου της Μονής Βατοπεδίου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ,Βίκυ Χαρισοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!