Στον Βασίλη Αλεξάκη το βραβείο Γαλλικής Γλώσσας

Με το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας 2012 τιμήθηκε ο Βασίλης Αλεξάκης, «ο πιο Γάλλος από τους έλληνες συγγραφείς», όπως τον αποκαλεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, θα απονεμηθεί επισήμως στις 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Εκθεσης Βιβλίου της Μπριβ.



Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1986, αφορά στο έργο λογοτεχνών, καλλιτεχνών ή επιστημόνων που συνέβαλαν, με το ιδιαίτερο ύφος των έργων τους ή με τις ενέργειές τους, στο να αναδείξουν την ποιότητα και την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας.
Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1943 και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 17 ετών, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά.
Εργάστηκε ως σκιτσογράφος και κατόπιν ως δημοσιογράφος. Εχει γράψει πολλά βιβλία στα γαλλικά και στα ελληνικά όπως τα «Η Μητρική Γλώσσα», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «Οι ξένες λέξεις» και «μ.Χ.» για το οποίο το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος.
Η επιτροπή που του απένειμε το Βραβείο της Γαλλικής Γλώσσας αποτελείται από μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Γκονκούρ, συγγραφείς και δημοσιογράφους.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!