Οδύσσειες στο λιμάνι: Μία άλλη ματιά στη Θεσσαλονίκη


Ένα ταξίδι θα κάνουν όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή που ορίζεται από τις μνήμες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, όπως τις βιώνει μία ομάδα νέων καλλιτεχνών της πόλης. Θα μοιραστούν μαζί τους ψηφίδες από ένα μωσαϊκό, που θα συνθέσει ένα διαφορετικό πορτρέτο της πόλης και των ανθρώπων της.
Του Κώστα Μαρίνου
 
«Προσεγγίζουμε τη Θεσσαλονίκη, όπως ο Οδυσσέας, σαν να μην ανήκει πουθενά», λέει η Αθηνά Δράγκου, η οποία έχει την ευθύνη της σκηνοθεσίας της «περιπατητικής παράστασης», όπως χαρακτηρίζεται με τίτλο «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη ΙΙ (Μνήμη/Νήματα)», η οποία φιλοξενείται στην Αποθήκη 7 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
«Στο χώρο της Αποθήκης ο κόσμος μάς ακολουθεί σε μία διαδρομή, η οποία επιλέγει θέματα από την ομηρική Οδύσσεια αλλά και από την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν πρόκειται για μία καταγραφή ιστορικών γεγονότων, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ», σημειώνει η κ. Δράγκου και δίνει κάποια πρώτα στοιχεία για το περιεχόμενο αυτής της σύνθεσης τεχνών, που αποτελούν την παράσταση Οδύσσειες ΙΙ. «Γεγονότα, όπως τα έχουμε βιώσει εμείς ως κάτοικοι αυτής της πόλης μέσα από διηγήσεις ανθρώπων, αναφορές σε βιβλία, μνήμες όλες που έχουν καταγραφεί στο σώμα και την ψυχή μας», οι οποίες θα «συνομιλούν» με το εικαστικό περιβάλλον που θα έχει στηθεί στο χώρο της Αποθήκης, πλέκοντας έναν ιστό ανάλογο με τον εσωτερικό ιστό της μνήμης. Βεβαίως είναι δύσκολο για τόσο νέους ανθρώπους να έχουν πολλές έστω δικές τους μνήμες από το παρελθόν της πόλης, αλλά αφενός έχουν ακούσει τις αφηγήσεις των δικών τους ανθρώπων, αφετέρου έχουν διαβάσει τις ιστορίες άλλων, έχουν στήσει τη δική τους «διαδρομή» στο χώρο και το χρόνο.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
«Είναι ένα ταξίδι απώλειας, γιατί η Θεσσαλονίκη βρίσκει το χαρακτήρα της μέσα από την απώλεια. Ακόμη», προσθέτει η Αθηνά Δράγκου, «ο λόγος που ακούγεται είναι ο λόγος των ποιητών της Θεσσαλονίκης, καθώς και λέξεις που έχουμε ακούσει και λέξεις από βιβλία που καταγράφουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης». Άποψη τόσο για το παρελθόν της πόλης όσο και για τον τρόπο αναπαράστασης ή μάλλον μεταφοράς του στο σήμερα, που αξίζει να ληφθεί υπόψη και η οποία εκφράζει τη δουλειά που έκαναν συλλογικά οι συνεργάτες της ομάδας Α4Μ ή της «Αφορμή», όπως ονομάζουν την ομάδα πειραματικών τεχνών που ίδρυσαν η Αθηνά Δράγκου (σκηνοθέτιδα και ερευνήτρια θεάτρου) και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (ηθοποιός και μουσικός). Συνεργάτες τους για τις Οδύσσειες είναι η Αμαλία Κοντογιάννη, που είχε τη δραματουργική σύνθεση, η Σύνθια Γεροθανασίου, η οποία σχεδίασε τα κοστούμια και μαζί με την Έρση Παπαδοπούλου έκαναν τη σκηνική εγκατάσταση. Οκτώ περφόμερς θα είναι οι συνοδοί σε αυτή τη διαδρομή, η οποία θα πραγματοποιείται από αύριο έως και την Κυριακή 21 του μήνα, στις 9 το βράδυ. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 5 για «ευπαθείς ομάδες».
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!