ΧΑΛΕΠΙ : ΕΞΡΗΞΕΙΣ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ



Τουλάχιστον 33 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν (πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν τουλάχιστον 72 τραυματίες), από πέντε εκρήξεις βομβών στο κέντρο της πόλης Χαλέπι, της Συρίας  .
  Κρατικοί Αξιωματούχοι και φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις εκρήξεις οι οποίες σημειωθήκαν σήμερα το πρωί προέρχονται από βομβιστικές επιθέσεις  με παγιδευμένο αυτοκίνητο . The fifth bomb reportedly exploded a few hundred metres away, on the edge of the Old City near the Chamber of Commerce. Η πέμπτη βόμβα εξερράγη  μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, στην άκρη της παλιάς πόλης κοντά στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Εξαφανίστηκε  από το πρόσωπο της γης το μεσαιωνικό διαμάντι της Μέσης Ανατολής. Στο ιστορικό κέντρο της παλαιάς πόλης Χαλέπι η θέση της μεγαλύτερης στον κόσμο σκεπαστής αγοράς Αλ Μαντίνα μετατράπηκε σε στάχτη.

 Οι τέσσερις από τις εκρήξεις συνέβησαν στην πλατεία  al-Jabari   της πόλης Saadallah. Οι δύο από αυτές συνέβησαν  κοντά στο λέσχη αξιωματικών του στρατού, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η τρίτη βόμβα είχε στόχο το Δημαρχείο και το al-Amir ξενοδοχείο το οποίο και αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς.

«Ήταν σαν μια σειρά από σεισμούς," είπε  στο Associated Press ένας κάτοικος που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά. "It was terrifying, terrifying." "Ήταν τρομακτικό, τρομακτικό."
 

Some buildings had their facades completely ripped off; others were virtually demolished by the blasts, leaving huge piles of rubble and debris, and craters in the road. Από πολλά  κτίρια  κατέρρευσαν οι  προσόψεις τους ενώ άλλα  κατεδαφίστηκαν ολοσχερώς αφήνοντας  τεράστιους σωρούς από ερείπια και  συντρίμμια.  Κρατήρες άνοιξαν στο δρόμο.

  

Το Χαλέπι είναι μία πόλη κομμένη στα δύο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν το δυτικό τμήμα και οι εξεγερμένοι το ανατολικό.Four of the blasts happened in the city's Saadallah al-Jabari Square, near a military officers' club and a hotel.

Rebel fighters launched a new offensive last week to try to seize more districts.Οι επαναστάτες  μαχητές ξεκίνησαν μια νέα επίθεση την περασμένη εβδομάδα για να καταλάβουν μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Fires over the weekend gutted the historic central souk. Πυρκαγιές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατέστρεψαν το ιστορικό κέντρο-  παζάρι της πόλης. Ενώ από φαίνεται οι μάχες θα συνεχιστούν, αφού όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει δώσει εντολή να σταλούν στο Χαλέπι   χιλιάδες στρατιώτες για να ελέγξουν όλη την πόλη και να διώξουν τους αντάρτες.


Από τις συνεχόμενες αναμετρήσεις-επιθέσεις-εκρήξεις σημειώνονται και ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικές καταστροφές αφού το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, με πληθυσμό 2.132.100 κατοίκους και έκταση 190 τετρ. χλμ., είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με ανθρώπινες εγκαταστάσεις από την 7η χιλιετία π.Χ, με πολλά πολιτιστικά μνημεία, της  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης έχουν διαπιστωθεί η κλοπή και πώληση στην μαύρη αγορά αρχαίων αντικειμένων.

Περιοχή όπου λόγω της στρατηγικής της θέσης για το εμπόριο, από την αρχαιότητα γνωστή ως Χαλπέ ή Χαλιβών, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Βέροια, κατοικήθηκε και διεκδικήθηκε από πολλούς λαούς για τον έλεγχό της.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!