Γαλλία: «Χάος» ένα ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κρίσης


VIDEO:ΚΛΙΚ ΕΔΩhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tNa009aUbAg


«Χάος, τα ανθρώπινα πρόσωπα της ελληνικής κρίσης» είναι ο τίτλος της ταινίας- ντοκιμαντέρ της Γαλλο- ρουμάνας σκηνοθέτιδας 'Ανα Ντουμιτρέσκου, του οποίου η προβολή ξεκινά σήμερα στους γαλλικούς κινηματογράφους. «Επιτέλους, τα νούμερα έχουν ένα πρόσωπο» υπογραμμίζει η Ματίλντ Μπλοτιέρ, στην κριτική για την ταινία, στο περιοδικό «Τελεραμά». «Πέρα από τις στατιστικές, τα ποσοστά ανεργίας, τον διπλασιασμό των αυτοκτονιών και τη μείωση κατά 40% των μισθών, η πρώην ρεπόρτερ 'Ανα Ντουμιτρέσκου, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ανθρώπινες συνέπειες μιας τυφλής οικονομικής λιτότητας, αυτής μάλιστα που υποτίθεται ότι πρέπει να σώσει την Ευρώπη» επισημαίνει η κριτικός.

Από τα Τρίκαλα, το νησί της Κέας, έως την Αθήνα, η κάμερα της Ντουμιτρέσκου έχει καταγράψει «χωρίς μακιγιάζ», πολλαπλές μαρτυρίες και πορτραίτα απλών Ελλήνων, στην καθημερινή τους ζωή, με τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, με τη συμμετοχή και καθοδήγηση του ανθρωπολόγου Παναγιώτη Γρηγορίου.

Είναι ένα «road- movie», μια «ταινία του δρόμου», στους ρυθμούς της τζαζ και της ραπ, που μας οδηγεί να συναντήσουμε τους απλούς πολίτες, από τον ψαρά που θαλασσοδέρνει έως τον αγανακτισμένο, που αφήνει ελεύθερο τον θυμό του με τα «γκράφιτι» και τα πολιτικά συνθήματα στους τοίχους.

«Εκπληκτικό στιγμιότυπο της κρίσης το "Χάος", υπερασπίζεται το ανθρώπινο, ενάντια στην εμπειρογνωμοσύνη. Εναπόκειται σε εμάς» καταλήγει η Μπλοτιέρ «να κατανοήσουμε αυτό που θέλει να μας δείξει και που είναι το ναυάγιο μιας ολόκληρης κοινωνίας στην καρδιά της Ευρώπης και, μάλιστα, στο όνομα της επιβίωσής της».

express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!