Στην Αρχαία Ολυμπία θα διεξαχθεί το 2013 η Συνάντηση για την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους

Στην Αρχαία Ολυμπία, αρχαιολογικό χώρο με παγκόσμια εμβέλεια και υψηλό συμβολισμό, εγγεγραμμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα διεξαχθεί το 2013 η Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτό προβλέπει διμερές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορέας (Cultural Heritage Administration of Korea) και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο υπεγράφη στη φετινή Διεθνή Συνάντηση με το ίδιο θέμα, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Οκτωβρίου στη Σεούλ.

Στη φετινή συνάντηση έλαβαν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες με εξειδίκευση στο θέμα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και τον αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Κωνσταντίνο Νικολέντζο. Επίσης, παρέστη η νομική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, 'Αρτεμις Παπαθανασίου, ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συνάντησης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν τρόποι ρύθμισης του ζητήματος της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών και εναλλακτικά μέσα επίλυσης των πολιτιστικών διαφορών, κυρίως μέσω του μηχανισμού της UNESCO, ενώ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια (workshops), ένα εκ των οποίων με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις ως μέσο επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, σύμφωνα με την ελληνική εμπειρία» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την ελληνική πλευρά. Υπό τη θεματική αυτή αναπτύχθηκαν αφενός η γενικότερη στόχευση του ΥΠΑΙΘΠΑ στο ζήτημα του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών και αφετέρου η νομική διάσταση των διαπραγματεύσεων. Η διεθνής συνάντηση έληξε με την υιοθέτηση σχετικής σύστασης (Recommendation), την οποία διαμόρφωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή της.
ΠΗΓΗ: express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!