Στον Κινέζο συγγραφέα Μο Γιαν απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012

Στοκχόλμη, Σουηδία
Υπό έντονες επευφημίες ανακοινώθηκε το όνομα του Κινέζου συγγραφέα Μο Γιαν, στον οποίο απονένεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012. Τα έργα του συνδιάζουν τον «παραλήρηματικό ρεαλισμό» με τα παραμύθια, τις ιστορίες και τη σύγχρονη ζωή στην γενέτειρά του, αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.

Το βραβείο, που απονέμεται από ττην Σουηδική Ακαδημία, συνοδεύεται από οκτώ εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (σχεδόν 925.000 ευρώ).

«Έχει τόσο χαρακτηριστική γραφή, που αν διαβάσεις μισή σελίδα από έργο του, αμέσως καταλαβαίνεις ότι είναι από έργο του» είπε ο επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας.

Το Μο Γιαν είναι ψευδώνυμο που σημαίνει «Μην μιλάς». Το πραγματικό του όνομα είναι Γουάν Μογιέ.

Η ανακοίνωση για το βραβείο αναφέρει ότι ο Μο χρησιμοποιεί ένα μείγμα φαντασίας και πραγματικότητας, με ιστορική και κοινωνική προοπτική για να δημιουργήσει έναν κόσμο που θυμίζει τα γραπτά του Ουίλιαμ Φόκνερ και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

Την ίδια ώρα, έχει ανακαλύψει ένα «σημείο εκκίνησης στην παλαιά κινεζική λογοτεχνία και στην προφορική παράδοση» αναφέρει η Ακαδημία.

Ο Μο είναι ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του Οι κόκκινοι αγροί (1987), όπου περιγράφεται η δύσκολη ζωή των Κινέζων αγροτών στα πρώτα χρόνια του κομμουνισμού. Oι κόκκινοι αγροί ήταν το έργο που άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα με τη λογοκρισία. Μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από τον Ζανγκ Γιμού.

O Μο Γιαν γεννήθηκε το 1955 στην επαρχία Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας από μια φτωχή οικογένεια που μετά βίας μπόρεσε να μεγαλώσει τα τέσσερά της παιδιά. Το 1976 κατατάχτηκε εθελοντικά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό όπου και σπούδασε βιβλιοθηκάριος.

Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Βροχή που πέφτει μια ανοιξιάτικη νύχτα. Ακολούθησε το βιβλίο του

Το επόμενο μυθιστόρημά του, Oι μπαλάντες του σκόρδου (1988), απαγορεύτηκε, γεγονός που οδήγησε τον Γιαν να παραιτηθεί από το στρατό.

Τα βιβλία του Η δημοκρατία του κρασιού (2001) και Μεγάλα στήθη και φαρδιές περιφέρειες (2003) είχαν επίσης προβλήματα με τη λογοκρισία. Παρά τις προτάσεις που είχε από τη Δύση, ο Μο Γιαν δεν εγκατέλειψε ποτέ την Κίνα.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!