Το έργο σταθμός του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μια και μόνη παράσταση«Η Αυλή των θαυμάτων» στο Θέατρο Πέτρας



Η «Αυλή των Θαυμάτων» στο Θέατρο Τέχνης- Καρόλου Κούν - 1957 (φωτ.αρχείου)

Ενα έργο-σταθμός για το ελληνικό θέατρο, Η Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη ανεβαίνει για μία και μοναδική παράσταση στο Θέατρο Πέτρας στις 26 Σεπτεμβρίου.




Πρόκειται για την πρόσφατη συνεργασία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Κώστα Ν. Φαρμασώνη με μια Θεατρική Ομάδα με βαριά κληρονομιά. Η Ομάδα είναι η «Αναγέννηση» Ακράτας, που ιδρύθηκε πριν…120 χρόνια, για να ανεβάσει τη θρυλική «Γκόλφω» του ντόπιου συγγραφέα Περεσιάδη.



Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1957 από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.



Μέσα σε μια «κυκλική» Αυλή, που αντιστοιχεί στο αλώνι της Γκόλφως, αλλά και στην κυκλική σκηνή των αρχαίων μας θεάτρων, παίζεται η ζωή των λαϊκών, καθημερινών ανθρώπων της Ελλάδας, που αναζητούν το βηματισμό τους μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ερήμην τους. Το αίτημα για ένα δωμάτιο που θα στεγάσει την ψευδαίσθηση της ελπίδας, για ένα μεροκάματο που θα παρηγορήσει την αξιοπρέπεια οδηγεί στον οραματισμό ξένων παραδείσων.



Ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έλεγε ότι Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς που χαρακτηρίζει τη ζωή του Ελληνα.



Οι τοίχοι της Αυλής είναι διάφανοι και εμείς βλέπουμε το φαντασιακό σύμπαν του προικισμένου Νεοέλληνα να εξωκείλει σε εξωπραγματικό παραλήρημα μπροστά στα τραγελαφικά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που βιώνει. Και αυτό το παραλήρημα χαρίζει στην παράσταση τις αναγκαίες εύθυμες νότες της.



Η σκηνοθεσία, χωρίς να αποστεγνώσει ούτε στιγμή το μεγάλο αυτό έργο από τα αρώματα της εποχής του, κατορθώνει με υπόγειες διαδρομές να αναδεικνύει το διαχρονικό φαινόμενο του εγκλωβισμένου παιδιού της Ελλάδας, που άλλα μπορεί, άλλα θέλει και άλλα κάνει. Η παράσταση, έτσι, κατορθώνει να μιλάει για το χθες και οι θεατές να καταλαβαίνουν το σήμερα. Και αυτό είναι που δημιουργεί στο κοινό αυτή τη συγκίνηση και τη γοητεία. Και αυτό είναι που οδηγεί, στο τέλος, στη λύτρωση.



Στην παράσταση παίζουν οι: Ειρήνη Μιχαλάκη, Κατερίνα Μέτσιου, Μανώλης Τσαγκάς Νίκος Γραβάνης, Νίκη Σταυροπούλου, Μαρία Αγγελακοπούλου, Μαρία Λεντζάκη, Σωτήρης Καζαντζίδης, Πάνος Βασιλόπουλος, Μάρη Παπαγεωργοπούλου, Σπήλιος Ζιδρόπουλος, Μηνάς Ντεβές, Κώστας Αυλωνίτης, Νίκος Αναστασόπουλος, Σπύρος Ασημακόπουλος, Ανδρέας Σακελλαρίου. ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!