Εκθεση του γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παρμακέλη στο Ιδρυμα Θεοχαράκη




Ο γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης με ένα από τα έργα του στο πλαίσιο της έκθεσής του «Αλογα και Αναβάτες 2000-2012»



Αλογα και Αναβάτες 2000-2012», είναι ο τίτλος της έκθεσης του γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παρμακέλη που εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Στους τέσσερις ορόφους του κτρίου παρουσιάζονται περίπου 60 γλυπτά, επιτοίχια και σχέδια με έμφαση στη γεωμετρική τους απόδοση σε μια εικαστική έκφραση που συνδυάζει τη γλυπτική με το χρώμα.

«Πιστεύω ότι η γλυπτική έχει χρώμα, όχι με την έννοια της επιχρωμνάτισης ενός γλυπτού αλλά με τον τρόπο που επεξεργάζεται και βλέπει ο γλύπτης το υλικό του. ΄Αχρωμα είναι τα ερασιτεχνικά έργα. Το έργο ενός γλύπτη, ακόμα κι αν είναι άσπρο, έχει μέσα του το χρώμα...», έχει πει ο καλλιτέχνης που αναγορεύτηκε ακαδημαϊκός τον Νοέμβριο του 2011 στην έδρα γλυπτικής που κατείχε ο δάσκαλός του στην ΑΣΚΤ, Γιάννης Παππάς.


Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00 Τ: 210-3611206 F: 210-3611349 www.thf.gr
Η τελετή των εγκαινίων βρήκε το Ιδρυμα γεμάτο κόσμο παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω της γενικής απεργίας. Η έκθεση «άνοιξε» με τις ομιλίες του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Βασίλη Θεοχαράκη, προέδρου του ομώνυμου Ιδρύματος και του Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, καθώς και του Ακαδημαϊκού Γιάννη Παρμακέλη.


Εκατοντάδες Αθηναίοι πέρασαν από το Ιδρυμα για να δουν την καινούργια δουλειά του Γιάννη Παρμακέλη. Μια δουλειά η οποία ήταν στημένη με τρόπο ευρηματικό που αξιοποιούσε το χώρο και βοηθούσε ιδιαίτερα στην «ανάγνωση» της εικαστικής του γλώσσας.


Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο: «Γιάννης Παρμακέλης: Αλογα και Αναβάτες 2000 - 2012» με κείμενα των Χρύσανθου Χρήστου, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, Αγγελου Δεληβορριά και Τάκη Μαυρωτά. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Revoil και θα παραμείνει στους χώρους του Ιδρύματος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2012.


Στην έκθεση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Κική Δημουλά, Παναγιώτης Τέτσης, Μιχάλης Σταθόπουλος, Θανάσης Βαλτινός, Στέφανος Ημελλος, Γρηγόρης Σκαλκέας, η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, οι καθηγητές Γιώργος Σάπκας, Διονύσης Λιαρόπουλος, Παναγιώτης Σουκάκος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, οι καλλιτέχνες Αχιλλέας Δρούγκας, Γιούλη Γαζετοπούλου, Τάκης Κατσουλίδης, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Αδαμάκος, Αντώνης Απέργης, Εριέττα Βορδώνη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Νικήτας Τσακίρογλου, η καθηγήτρια Χαρακτικής Βίκυ Τσαλαματά.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!