Ποια ήταν η ψυχή του Νίκου Καζαντζάκη;





Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, Έλληνες αναλυτικοί δικαστικοί γραφολόγοι επιχειρούν να ανιχνεύσουν την ψυχή του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τα χειρόγραφά του.

Το ενδιαφέρον των επτά επιστημόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας θα στραφεί όμως και σε άλλη μια προσωπικότητα της πολιτικής από την Κρήτη, αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Αντίστοιχες μελέτες θα γίνουν στη συνέχεια και για τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Η πρώτη διερευνητική επαφή έγινε τον περασμένο Ιούλιο με το μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης» στη Μυρτιά από τη γραφολόγο Αλεξάνδρα Σιγάλα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, με τη δεύτερη να προσδιορίζεται στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Οι επτά γραφολόγοι θα κληθούν μέσα από την έρευνα των χειρογράφων να απαντήσουν στο ερώτημα «ποια ήταν η ψυχή του Νίκου Καζαντάκη», του κορυφαίου Κρητικού λογοτέχνη, ενώ θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τη σκιαγράφηση του πορτραίτου του Νίκου Καζαντζάκη.

Η κ. Σιγάλα εξηγεί ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα επιστημονική εργασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και στο διάστημα αυτό θα ελεγχθούν όχι μόνο τα χειρόγραφα που έχουν διασωθεί από το οικογενειακό περιβάλλον του, αλλά και από το περιβάλλον των στενών συγγενών και συνεργατών του.

«Αυτή η προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και το κυριότερο, γίνεται από Έλληνες», σημειώνει η κ. Σιγάλα και συμπληρώνει: «Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα πορτραίτο και να αναλύσουμε προσωπικότητες που υπάρχουν στην Κρήτη. Να κοιτάξουμε τη γραφή τους σε συνάρτηση όχι μόνο με τη χρονολογία που γράφηκαν τα κείμενα, αλλά και την οικογένειά τους…».

Η επιλογή της Κρήτης για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιστημονικής έρευνας δεν χρηματοδοτείται από κανένα φορέα και στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο μεράκι των γραφολόγων. Η μελέτη με την ολοκλήρωσή της θα παρουσιαστεί και σε χώρες του εξωτερικού, αφού το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες.

Στην ερώτηση αν από τα χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη μπορεί να αποτυπωθεί και η ψυχή του, η κ.Σιγάλα ήταν κατηγορηματική. «Ναι, μπορεί… Η γραφή έχει σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οτιδήποτε συναίσθημα έχει ο άνθρωπος, την ώρα που γράφει, το πώς νιώθει, αν είναι χαρούμενος, θυμωμένος ή λυπημένος, αυτό υποσυνείδητα αποτυπώνεται και στη γραφή. Και εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι την ψυχή του Νίκου Καζαντζάκη…».

Η επταμελής ομάδα των γραφολόγων αγκαλιάζει μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων, καθώς όπως εξηγεί η Ελληνίδα δικαστική γραφολόγος, η γραφολογία δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και επιστήμη. Γι’ αυτό και η ομάδα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, καθώς και νευρολόγο- ψυχίατρο, με εξειδίκευση στη γραφολογία.



Πηγή :Ζουγκλα.gr, Δήμητρα Μπιλάλη






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!