Ανοίγουν τον δρόμο και για το ξεπούλημα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου;

Πρόβα τζενεράλε για να βγει στο σφυρί και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο ενταγμένο στον διαρκή κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, και γενικώς διάφορα μνημεία της χώρας, αποτελεί η εν κρυπτώ και παραβύστω μεταβίβαση, που φέρεται να έγινε, ακινήτων της μεσαιωνικής πόλης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Αυτή την περίεργη μεταβίβαση κάνει γνωστή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Το θέμα ήρθε στο φως όταν πριν από μερικές ημέρες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όταν ζήτησε να της παραχωρηθούν μερικές από τις εγκαταλελειμμένες κατοικίες της μεσαιωνικής πόλης (Χαλατά) που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με σκοπό να τις επισκευάσει, να τις συντηρήσει και στη συνέχεια να τις διαθέσει σε άστεγους πολίτες της Ρόδου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της όπως προβλέπονται από τον "Καλλικράτη".

Το θέμα που προκύπτει αφορά κτήρια που ανήκουν στην ΚΕΔ καθώς στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου υπάρχουν δύο κατηγορίες κτηρίων που διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Στην πρώτη ανήκουν τα κτήρια ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και στη δεύτερη εκείνα που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα οποία παραχωρήθηκαν για χρήση και διαχείριση στο ΤΑΠΑ προκειμένου να μείνει ενιαίος ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία όλης της παλαιάς πόλης.

Εκτός από την επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας, ο περιφερειάρχης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό "Palmos 99,5" της Ρόδου την Τρίτη, αναφέρει ότι σε επικοινωνία του με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη του ανέφερε ότι "τα ακίνητα που προέρχονται από την ΚΕΔ δεν τα διαχειριζόμαστε πια εμείς, καλύπτονται από τον νόμο που διέπει το ΤΑΙΠΕΔ".

Στην ίδια συνέντευξη ο περιφερειάρχης επικαλείται και επικοινωνία του με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος του τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα περιουσιολόγιο στο ταμείο, όπου αναφέρονται ξεκάθαρα τα ακίνητα που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και υπογράμμισε ότι στόχος του ταμείου δεν είναι να πουλήσει ακίνητα για να εισπράξει μόνο χρήματα, αλλά και να τα αξιοποιήσει σε συνεργασία και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο η κ. Μενδώνη σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας δήλωσε: "Είναι προφανές ότι κανένα μνημείο δεν μπορεί να το διαχειρίζεται κανείς άλλος πέραν των υπηρεσιών γενικής γραμματείας του ΥΠΠΟ. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να αναφέρει ότι κτήρια μη χαρακτηρισμένα μνημεία που διαχειρίζεται το ΤΑΠ έχουν περιέλθει στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ". Όταν τη ρωτήσαμε αν διαψεύδει τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου είπε: "Λέω τα αληθή". Και το υπουργείο από την πλευρά του, διά του γραφείου Τύπου του, δηλώνει ότι: "Κανένα κτήριο και κανένα μνημείο δεν εχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι στο ΤΑΠΑ".

Την έκπληξη και την ανησυχία του εκφράζει για το θέμα, το οποίο επίσης πληροφορήθηκε από την επιστολή του Περιφερειάρχη στον υπουργό Οικονομικών, εκφράζει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ Δημήτρη Δεληπέτρο, την οποία κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ Κ. Τζαβάρα και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο ΣΕΑ εκφράζει την απορία του "για τον τρόπο και τη σκοπιμότητα αυτής της μεταβίβασης, αφού τα κηρυγμένα μνημεία και τα απαλλοτριωμένα για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ακίνητα, σύμφωνα με τον νόμο του 2011 "Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μοσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015" δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ", επισημαίνει πως "δεν είναι δυνατόν να τίθενται ζητήματα και προφάσεις 'αξιοποίησης', αφού η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΤΑΠΑ μεριμνούν για την ανάδειξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια, ακόμα και για τη χρήση τους με χρηματικό αντάλλαγμα".

Τέλος ρωτά "αν ισχύει η αναφερόμενη στη συνημμένη επιστολή μεταβίβαση, ποια είναι η διαδικασία με την οποία αυτή πραγματοποιήθηκε και στη βάση ποιου νομικού πλαισίου", επίσης "ποια κτήρια αφορά η μεταβίβαση και αν υπάρχουν και άλλα μνημεία ή κτίρια που διαχειριζόταν το ΤΑΠΑ, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ".

Από την άλλη, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων "κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού" φέρεται να αναφέρουν πως "το θέμα είναι ανύπαρκτο και ότι απλώς γίνεται μια 'ανώριμη' συζήτηση στην κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες".

Σύμφωνα, πάντως, με δικές μας πληροφορίες εδώ και ένα χρόνο έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ και του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο σκοπό. Γνωρίζουμε όμως οτι η περιουσία του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει επιπλέον πολλά νεοκλασικά κτίσματα, κυρίως στην Πλάκα και στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, τα οποία είναι τα μεγάλα φιλέτα της υπόθεσης και τα οποία εποφθαλμιούν πολλοί. Μήπως προοίμιο όλων είναι η Ρόδος;

Π.Κρ.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!