ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Στην Ηρακλειά βρίσκεται η πρώτη στον κόσμο πλωτή ανεμογεννήτρια, ηΥΔΡΙΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ
Πηγαίνοντας στις Μικρές Κυκλάδες στην Ηρακλειά, πριν μπεις στο λιμάνι στα δεξιά βλέπεις τη πρώτη στον κόσμο πλωτή ανεμογεννήτρια που οι κατασκευαστές της, την ονόμασαν Υδριάδα. Είναι ένα πλωτό μέσο, που, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες , με ύψος άνω των 35 μέτρων, που συνδυάζει: μια μονάδα αφαλάτωσης, φωτοβολταϊκά και φυσικά ανεμογεννήτρια που παρέχει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται για να μετατραπεί το θαλασσινό νερό σε πόσιμο υψηλής ποιότητας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, που αντιμετωπίζουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες τα ελληνικά νησιά. . Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας
Σημαντική είναι η οικολογική διάσταση του εγχειρήματος καθώς χρησιμοποίει αποκλειστικά τον άνεμο για να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια, το νερό που αφαλατώνεται προέρχεται από το πέλαγος, χωρίς να επιβαρύνει τους υδροφόρους ορίζοντες και η αφαλάτωση γίνεται χωρίς χημική επεξεργασία. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης είναι μηδενική. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη μονάδα αφαλάτωσης δεν μόνο λύση στη λειψυδρία, αλλά και στη μείωση εκπομπών αέριων ρύπων. Οι αφαλατώσεις απαιτούν κατανάλωση ρεύματος, το οποίο σημαίνει, συνήθως αύξηση αερίων και επιβάρυνση για το περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας και κατά συνέπεια η εκπομπή αερίων ρύπων είναι μηδενική. Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση.
Εδώ και πέντε χρόνια, έχει κατασκευασθεί η Υδριάδα αλλά τίποτε περισσότερο δεν έχει προχωρήσει στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν άνθρωποι-επιχειρηματίες, που έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον, διότι το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τέτοιες πράσινες επενδύσεις. Έτσι οι δημιουργοί αυτής της καινοτόμου κατασκευής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο εξωτερικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!