Albert Camus O Ξένος διχάζει ακόμα τους Γάλλους

Ο πόλεμος μεταξύ πολιτικών και διανοουμένων που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία απειλεί να ματαιώσει τη διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου υπαρξιστή


Αν ζούσε ο Αλμπέρ Καμί, του χρόνου θα γινόταν 100 ετών. Ο βραβευμένος το 1957 με Νομπέλ λογοτεχνίας γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1913 στο Μοντοβί της Αλγερίας και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 4 Ιανουαρίου 1960, σε ηλικία 46 ετών. Ο συγγραφέας του «Ξένου» και της «Πανούκλας» είναι ίσως ο ιδανικότερος εκπρόσωπος του ανθρώπου της Μεσογείου, αφού έζησε και στις δύο όχθες της σε μια εποχή που η περιοχή σπαρασσόταν από πολέμους και αγωνίστηκε με πάθος για τη δικαιοσύνη, την κατανόηση και βεβαίως για την ανεξαρτησία της Αλγερίας.
Πριν από τρία χρόνια, λοιπόν, αποφασίστηκε να γίνει μια μεγάλη έκθεση στη Μασσαλία και στην Αιξ-αν-Προβάνς, καθώς αυτές οι δύο πόλεις το 2013 θα είναι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η έκθεση είχε σκοπό να εισαγάγει τους νεότερους στο έργο του Καμί και να επιτρέψει σε όσους δεν έχουν εμβαθύνει σε αυτό να κατανοήσουν καλύτερα τον δημιουργό και την πολυπλοκότητά του. Φαίνεται όμως ότι τελικά δεν θα γίνει.
Θα το αποφασίσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μασσαλία-Προβάνς 2013 που θα συνεδριάσουν και πάλι στις 15 Οκτωβρίου. Οπως αποκάλυψε στη «Μοντ» ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ζαν Φρανσουά Σουνιέ, «για λόγους χρονοδιαγράμματος η έκθεση μοιάζει καταδικασμένη: ο χρόνος που απομένει λόγω καθυστερήσεων είναι πλέον πολύ λίγος για να οργανωθεί με σοβαρότητα ένα γεγονός τόσο σημαντικό».
Ο σχεδιασμός της έκθεσης έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής μια άνευ προηγουμένου διαμάχη στη Γαλλία μεταξύ διανοουμένων και πολιτικών, στην οποία έχει εμπλακεί και η κόρη του Καμί, Κριστίν, κληρονόμος του αρχείου του συγγραφέα.
Συμπτωματικά, φέτος συμπληρώνονται επίσης 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλγερίας και το θέμα εξακολουθεί να είναι φλέγον, καθώς σε εκείνο τον πικρό πόλεμο της ανεξαρτησίας έγιναν απίστευτες σφαγές και από τις δύο πλευρές. Ο Αλμπέρ Καμί - ο οποίος ανήκει στους αόριστα και υποτιμητικά αναφερόμενους ως pieds noirs (μαυροπόδαρους), δηλαδή στους γάλλους υπηκόους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αλγερία μετά την επικράτηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην Νότια Γαλλία - πέθανε λίγο πριν από το τέλος της κρίσης στην Αλγερία. Παρ' όλα αυτά αποτελεί μέτρο για το πόσο αμφιλεγόμενο είναι το πολιτικό καζάνι μέσα στο οποίο έζησε, αφού ακόμη και οι εκδηλώσεις στη μνήμη του δρομολογήθηκαν πάνω σε ένα γαϊτανάκι συγκρούσεων.
Αρχικά ο οργανισμός όρισε επίτροπο της έκθεσης τον Μπενζαμέν Στορά, έναν από τους καλύτερους ιστορικούς του Γαλλοαλγερινού Πολέμου. Τον περασμένο Μάιο όμως η έκθεση ακυρώθηκε με τη δικαιολογία ότι η Κριστίν Καμί διαμαρτυρήθηκε για καθυστερήσεις από την πλευρά του Στορά, πράγμα που η ίδια παραδέχθηκε, αρνήθηκε όμως ότι ήθελε την απομάκρυνση του μαγκρεμπίνου ιστορικού. Φαίνεται ότι στην πραγματικότητα ο Στορά αποπέμφθηκε κατόπιν πιέσεων της Δεξιάς δημάρχου της Αιξ, Μαρίζ Ζουασέν Μασινί, γιατί επιθυμούσε να αναδείξει την αντίθεση του Καμί στον πόλεμο, κάτι που θα ενοχλούσε τους μαυροπόδαρους ψηφοφόρους της δημάρχου.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο στις 31 Ιουλίου, όταν μαθεύτηκε ότι νέος επίτροπος της έκθεσης ορίστηκε ο φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ ο οποίος λίγο πριν είχε δημοσιεύσει ένα επιτυχημένο δοκίμιο για τον Καμί. Ο Ονφρέ μάλιστα άλλαξε και τον «ενοχλητικό» τίτλο της έκθεσης από «Αλμπέρ Καμί, ο ξένος που μας μοιάζει» που είχε προτείνει ο Στορά σε «Καμί, ο εξεγερμένος άνθρωπος». Αλλά και αυτός παραιτήθηκε τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου, με μια ανακοίνωση στο twitter που έλεγε ότι αρνείται να είναι ο επίτροπος της έκθεσης. Ολοι, ακόμη και η δήμαρχος, δήλωσαν έκπληκτοι.
Παρ' όλες τις ανατροπές, η κυρία δήμαρχος υποστηρίζει ότι με η χωρίς τον Ονφρέ η έκθεση θα γίνει. Ταυτόχρονα όμως η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Στορά, δήλωνε ότι η έκθεση δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί ούτε να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου. Ευτυχώς πάντως εδώ και καιρό έχουν δρομολογηθεί άλλες δύο εκθέσεις - αν και μικρότερης εμβέλειας - και πολλές άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αλμπέρ Καμί για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του, εκδηλώσεις οι οποίες μάλλον θα βγάλουν ασπροπρόσωπη τη Γαλλία σε αυτή την κόντρα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ON LINE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!