Με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις «απαντά» το Thermopolis στην αθηναϊκή αδράνεια



Αθήνα


«Αν θέλουμε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, κάτι θα πρέπει να αλλάξει». Βασισμένοι σε αυτή τη φράση οι Τζένη Αργυρίου, Πάμπλο Μπερθάλ και Μαρίσα Μανθίγια ετοίμασαν τη δράση «Thermopolis» που είχε ως στόχο την ανάπτυξη μίας σειράς καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες στόχευαν στην αφύπνιση της πόλης.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μια ομαδική έκθεση στην Ένωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΕΠΑΣΚΤ) στην Πλάκα από 14-23 Ιουνίου.

Το Thermopolis διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) και την CAMP (Contemporary Art Meeting Point).



Τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώθηκαν, σε επιμέλεια του Πάμπλο Μπερθάλ, ισάριθμες εκθέσεις με τα έργα τα οποία δημιούργησαν οι Ισπανοί φοιτητές του προγράμματος Erasmus κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα.

Φέτος σχεδιάστηκε ένα εργαστήριο διάρκειας τριών ημερών, με τη συμμετοχή Ισπανών και Ελλήνων καλλιτεχνών, με στόχο την ανάπτυξη μίας σειράς καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, οι οποίες στόχευαν στην αφύπνιση της πόλης.
Ο τίτλος Thermopolis παραπέμπει σε θερμοκήπιο και στα εξαιρετικά συντηρητικά συστήματα, μέσα στα οποία εμφανίζεται μερικές φορές η εξαίρεση που επιτρέπει στο σύστημα να επιβιώσει και να αναπροσαρμοστεί.

Οι διοργανωτές του πρότζεκτ βλέπουν την πόλη ως ένα μεγάλο θερμοκήπιο, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί τεχνητές συνθήκες για την ανάπτυξη ατόμων διαφορετικών προελεύσεων.

«Προϋποθέσεις που ισχύουν σχεδόν για τα περισσότερα άτομα που συνεχώς προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον. Το σύστημα έχει αυτές τις γενικές συνθήκες, αλλά υπάρχουν άτομα ή αντικείμενα που απαιτούν πρόσθετες προϋποθέσεις για να επιβιώσουν και να παράγουν τις συνθήκες του εγκλιματισμού τους. Στον τόπο αυτόν στον οποίο συμβαίνει αυτή η διαρκής διαδικασία εγκλιματισμού ατόμων, το ονομάζουμε “Thermopolis”» αναφέρουν.

Θεωρώντας ότι η πόλη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οικοσυστήματος, ενώ ταυτόχρονα σε αυτήν υφίστανται κενά στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν απρόβλεπτα στοιχεία που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες που δημιουργούνται από την πόλη για να αναπτυχθούν, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο εργαστήριο εισάγουν απρόβλεπτα στοιχεία (καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις) στην υλική υπόσταση της πόλης, με στόχο την μελέτη των αντιδράσεων που προκαλούνται στο σύστημα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πέτρος Χυτήρης, Ελένα Φερνάντεθ Χιμένεθ – Κοράλ, Νοέμι Ιγκλέσιας Μπάριος, Λάλι Σεγιαρές ι Μπουσκάρτ, Σπύρος Κουσουρής, Ριλένε Μαρκοπούλου, Νούρια Μοσκέιρα Βαρέλα, Λύδια Πολυκανδριώτη, Μάιτε Ρεδόντο Γαθτέλου, Αράντσα Σόλε Πινίγια.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 20.00 το βράδυ στην ΕΠΑΣΚΤ (Θόλου και Πάνος 19Α). Η έκθεση σε επιμέλεια Πάμπλο Μπερθάλ θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!