Η Απολογία του Σωκράτη κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης


Ένα από τα πλέον διαχρονικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, «Η Απολογία του Σωκράτη» ξαναζωντανεύει δίπλα στο φυσικό τόπο διεξαγωγής της, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, σε σκηνοθεσία του βετεράνου του Broadway, Λουκά Σκιπητάρη και με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Emmy ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Ελληνικού Θεάτρου, αδελφού οργανισμού του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό τη προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και μετά από 250 παραστάσεις σε 14 χώρες σε 6 γλώσσες, το άκρως επίκαιρο έργο του Πλάτωνα ανεβαίνει για 14 παραστάσεις (24, 25, 26, 27, 28, 29, 30/6 και 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7/7στην Αυλή του Moυσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα).

Η «Απολογία του Σωκράτη» είναι μια ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου μπροστά στο Αθηναϊκό δικαστήριο το 399 π.Χ. Στην Απολογία, όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του Σωκράτη, Πλάτωνα, ο φιλόσοφος της Αθήνας υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.

Ο Γιάννης Σιμωνίδης ζωντανεύει την εκκεντρική αλλά συγχρόνως μαγνητική προσωπικότητα του Σωκράτη και προσφέρει ένα βαθύτατα κοινωνικό, πολιτικό αλλά προ παντός ανθρώπινο έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ, την αμεσότητα και την απλότητα της θεατρικής του απόδοσης.

«Είναι τρομερό για μένα τόσα χρόνια που ζω στο εξωτερικό - περισσότερο ελληνικός παρά Έλλην - να είμαι πίσω στην πατρίδα για να παρουσιάσω αυτήν την δουλειά», δήλωσε συγκινημένος ο ιδρυτής του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης και πρωταγωνιστής της παράστασης Γιάννης Σιμωνίδης, σήμερα το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις παραστάσεις που διοργανώνει ο φορέας στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός του Διεθνούς Ελληνικού θεάτρου απέρριψε προτάσεις από Κίνα και Ρωσία για να έρθει στην Ελλάδα. «Θεώρησα πως είναι καιρός να παρατήσουμε τα πάντα και να έρθουμε στην πατρίδα και να προσκαλέσουμε σε ένα συνεχή διάλογο, όλους τους Έλληνες πολίτες έχοντες και μη έχοντες. Είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε ο ένας τον άλλον όλοι εμείς που νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Σωκράτης για να μάθεις πρέπει πρώτα να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις», εξήγησε ο κ. Σιμωνίδης.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια με τη μελέτη του έργου του Σωκράτη. «Αυτή η πορεία των τελευταία δέκα χρόνων υπήρξε μόρφωση για μένα. Ξαναδιάβασα και λάτρεψα πάλι όχι μόνο τη σκέψη του Σωκράτη, αλλά και το χιούμορ του - που ανακάλυπτα για πρώτη φορά - την ειρωνεία του, την γλύκα του, την αγάπη του για την ζωή, την αρμονία του για τον θάνατο και τη λατρεία του για τους νέους», συμπλήρωσε.

Οι 14 παραστάσεις στο Mουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό «την προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας σε ξένους επισκέπτες της Αθήνας», σύμφωνα με την Στεφανία Ξυδιά, εμπνεύστρια και συνιδρύτρια του οργανισμού Διεθνούς Ελληνικού θεάτρου. «Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη παραγωγών με βάση την ελληνική γραμματεία και η μεταφορά τους εκτός εθνικών συνόρων και του παραδοσιακού χώρου του θεάτρου σε σχολεία, πανεπιστήμια, φεστιβάλ, οργανισμούς, κοινότητες και δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο», τόνισε.

Μετά το τέλος κάθε παράστασης, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό για την άμεση χρησιμότητα της Σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.

Η «Απολογία του Σωκράτη» ανέβηκε το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης και από τότε έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 250 θέατρα, φεστιβάλ, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σε γκέτο της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.

Ακόμη, κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Yale, Columbia, Michigan, Cambridge, Oxford και Edinburgh συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια σχετικά με τη Σωκρατική μαιευτική διαλεκτική, υπό τον συντονισμό του κ. Σιμωνίδη.

Oι παραστάσεις θα συνεχιστούν το καλοκαίρι στα ελληνικά σε πόλεις της επαρχίας και το φθινόπωρο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου θα δοθεί περιορισμένος αριθμός παραστάσεων για γυμνάσια - λύκεια.

Τα κοστούμια της παράστασης επιμελείται η βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνι ενδυματολόγος, Θεώνη Βαχλιώτη.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!