Πέθανε η αγαπημένη συγγραφέας Ζωρζ Σαρή


Η Ζωρζ Σαρή. Το βίντεο που παίζει είναι από την ταινία «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη.ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 87 ετών η συγγραφέας και ηθοποιός Ζωρζ Σαρή. Η Ζωρζ Σαρή είχε γράψει πλήθος μυθιστορημάτων που είχαν αγαπήσει παιδιά, αλλά και μεγάλοι.
H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Η μητέρα της ήταν από τη Γαλλία και ο πατέρας της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Στη διάρκεια του Πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ.

Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη.

Το 1947 αυτοεξορίζεται στο Παρίσι και παντρεύεται τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελο Καρακώστα. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, οπότε, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.

Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με τον Θησαυρό της Βαγίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.

Η Ζ.Σαρή είχε γράψει πλήθος αγαπημένων βιβλίων: Ο θησαυρός της Βαγίας, Τα στενά παπούτσια, Όταν ο ήλιος, Κόκκινη κλωστή δεμένη, Τα χέγια, Το παραράδιασμα, Οι Νικητές, Το ψέμα, Νινέτ, Το προτελευταίο σκαλοπάτι.

Η Σαρή είχε πρωταγωνιστήσει και στην ταινία Happy Day του Παντελή Βούλγαρη. Για την ταινία Έγκλημα στα Παρασκήνια είχε λάβει βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960.

Τα περισσότερα μυθιστορήματά της απευθύνονταν σε μικρά παιδιά και νέους και συχνά επέλεγε να μιλήσει για θέματα που περιστρέφονταν γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως η Κατοχή και ο Εμφύλιος, ή η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.




Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!