Ελλάδα: Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκει αρχαίο χρυσό στεφάνι και βραχιόλι, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ


AP Photo / Νικόλας ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -. Ένας συνταξιούχος αστυνομικός και ένας ζωγράφος συνελήφθησαν την Παρασκευή 8-6-212 στη βόρεια Ελλάδα για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων διότι σε έλεγχο ρουτίνας της αστυνομίας βρέθηκε στο αυτοκίνητό τους ένα αρχαίο χρυσό στεφάνι και ένα βραχιόλι.
Η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο τους υπόπτους στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο χωριό της Ασπροβάλτας, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) ανατολικά της Θεσσαλονίκης, αργά την Πέμπτη. Κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού σε κουτί παπουτσιών βρέθηκαν τα αντικείμενα 4ου αιώνα π.Χ. Τα αντικείμενα αυτά προϊόντα αρχαιοκαπηλίας ήταν ένα στεφάνι, που ζυγίζει σχεδόν 1 κιλό, διακοσμημένο με χρυσά φύλλα βελανιδιάς και βελανίδια. Επίσης ένα χρυσό βραχιόλι που έχει σχέδιο δύο κόμπους φίδια με κόκκινους ημι-πολύτιμους λίθους.


Οι αρχές πιστεύουν ότι τα αντικείμενα αυτά είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής από μακεδονικό τάφο τα οποία είχαν θαφτεί μαζί με έναν πλούσιο Μακεδόνα.



Η αστυνομία είπε ότι ο 41 ετών ζωγράφος είχε προσπαθήσει να πωλήσει τα ευρήματα για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ισχυρίστηκε ότι τα είχε λάβει από κάποιον γνωστό στην πατρίδα του την Κομοτηνή. Η ακριβής τοποθεσία όπου το στεφάνι και το περιβραχιόνιο ήταν θαμμένα και βρέθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους, δεν έχει γίνει γνωστή.

Πολλά χρυσά στεφάνια έχουν βρεθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη, με το πιο εντυπωσιακό αυτό που προέρχονται από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα.



Πληροφορίες από Associated Press.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!