Οι αρχαίοι έμποροι υπολόγιζαν τον ακριβή όγκο του εμπορεύματος με απλά μαθηματικά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ

Δύο φοινικικοί αμφοροίς σε σχήμα τορπίλης. Εικόνα: Wikimedia Commons


Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για δεκαετίες οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αγγεία-κανάτες με σχήμα σφαιρικό τις όποιες οι έμποροι τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση και μεταφορά υγρών ή στερεών προϊόντων.
Ερευνητές σύμφωνα με δήλωση του Itzhak Benenson of Tel Aviv University’s (TAU) Department of Geography,ερμηνεύοντας και αξιολογώντας τα αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέονται με το εμπόριο που γίνονταν μέσω θαλάσσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έμποροι χρησιμοποιούσαν ένα απλό μαθηματικό μετρικό σύστημα υπολογισμού του ακριβούς όγκου του εμπορεύματος που θα μετέφεραν.
Οι έμποροι γνώριζαν ακριβώς το ωφέλιμο φορτίο που είχε την ικανότητα να μεταφέρει το πλοίο τους και συνεπώς γνώριζαν και τι ακριβώς έπρεπε να χρεώσουν τους πελάτες τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μαθηματικό σύστημα το οποίο είχε σχεδιαστεί για τον προσδιορισμό του όγκου της κάθε κανάτας. Θεωρία της ομάδας είναι ότι οι ιδιοκτήτες και οι χρήστες των αγγείων σε σχήμα κανάτας μετρούσαν το περιεχόμενό τους μέσω ενός συστήματος που μετατρέπει τη μονάδα μήκους σε μονάδα όγκου, χρησιμοποιώντας, ενδεχομένως, κάτι απλό όπως μια κλωστή για να μετρήσουν την περιφέρεια του σφαιρικού δοχείου.Έτσι καθόριζαν την ακριβή ποσότητα του υγρού που είχε μέσα.
Το σύστημα, το οποίο πιστεύουν οι ερευνητές αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους και χρησιμοποιείτο στην Ανατολική Μεσόγειο από το 1.500 περίπου έως 700 π.Χ.
Το σύστημα μέτρησης αποκαλύφθηκε όταν η μαθηματικός Elena Zapassky κατασκεύασε τρισδιάστατα μοντέλα κανάτες που χρησιμοποιούσαν τα αρχαία χρόνια στο Tel Megiddo - μία σημαντικό χαναανιτική πόλη-κράτος . Οι κανάτες που σχετίζονταν με τους Φοίνικες, οι κυριότεροι ναυτικοί έμποροι της περιοχής. Χρησιμοποιώντας μια στατιστική μεθοδολογία, η ομάδα μέτρησε εκατοντάδες αγγεία κανάτες με σχήμα σφαιρικό ή ελλειπτικό που είχαν βρει σε αρχαία ναυάγια και διαπίστωσαν ότι είχαν παρόμοια περιφέρεια. Επίσης μέτρησαν και την περιφέρεια των πλοίων και διαπίστωσαν ότι ήταν παρόμοια. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να εξετάσουν σε μεγαλύτερο βάθος στο πώς οι πολιτισμοί αυτοί μετρούσαν τον όγκο.
Και όπως εξηγεί ένα από τους ερευνητές ο Δρ Yuval Gadot, Η αιγυπτιακή μονάδα όγκου ονομάζεται hekat, και ισούται με 4,8 λίτρα στις μετρήσεις σήμερα. "Σε ένα μεγάλο ποσοστό των πλοίων που μετρήσαμε, η περιφέρεια είναι κοντά σε μια πήχη, και ο έμπορος μπορούσε να γνωρίζει ότι ο όγκος του πλοίου είναι το μισό από την αιγυπτιακή μονάδα hekat "
Όταν οι ερευνητές υιοθέτησαν το αιγυπτιακό σύστημα μέτρησης αντί να σκάφτονται σε μετρικές μονάδες, πολλά πράγματα έγιναν σαφή. Για παράδειγμα, οι αμφορείς σε σχήμα "τορπίλη" που τοποθετούνταν σε φοινικικά πλοία κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν να περιέχουν ολόκληρες μονάδες του hekats. Ο Δρ Gadot πιστεύει ότι το αιγυπτιακή σύστημα μέτρησης σταδιακά εξαφανίστηκε όταν οι Ασσύριοι κατέλαβαν την περιοχή, φέρνοντας τις δικές τους μεθόδους μέτρησης μαζί τους.
Σύμφωνα με τον καθ. Finkelstein, τα στοιχεία της τυποποίησης στον αρχαίο κόσμο έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον, διότι μαθαίνουμε για τα γραφειοκρατικά συστήματα των αρχαίων περιόδων και αντικατοπτρίζουν πολιτικές και πολιτισμικές επιρροές. "Η χρήση της μεθόδου της Αιγύπτου είναι μια ισχυρή ένδειξη της αιγυπτιακής εξουσίας στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου»εξηγεί.
"Δουλεύοντας μαζί με τους εμπειρογνώμονες στα μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία, ήμασταν σε θέση να παραθέσουμε νέες λύσεις για μακροχρόνια αρχαιολογικά προβλήματα και συζητήσεις".


Ένα φοινικικό σφαιρικό δοχείο από το Tel Megiddo, με μέγιστη εξωτερική περίμετρο των 29,2 δακτύλων και τον όγκο των 0,53 hekat (Ε. Zapassky et al / Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!