ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:«Σφυράκι» για αρχαίους θησαυρούς

Ειδώλια, κράνη, ένα χρυσό στεφάνι από κλάδους ελαίας, αγγεία, αγάλματα και πολλά ακόμη αντικείμενα βγαίνουν σε δημοπρασία


Κυκλαδικό ειδώλιο θεάς, ελληνικό κάτοπτρο με παράσταση του Πάριδος και της Eλένης, αττικό επιτύμβιο ανάγλυφο και ρωμαϊκό αντίγραφο της Κνιδίας Αφροδίτης, γνωστό ως Αφροδίτη του Καπιτωλίου, που θα βγουν στο σφυρί


Κυκλαδικά ειδώλια, κράνη, ένα χρυσό στεφάνι από κλάδους ελαίας, αγγεία πόσης, αγάλματα και πολλά ακόμη αρχαία πρόκειται να πωληθούν σε δύο δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη. Ο οίκος «Σόθμπις» προηγείται χρονικά κατά μία ημέρα. Κάνει τη δημοπρασία του στις 7 του μηνός και ο οίκος «Κρίστις» ακολουθεί την επομένη. Μερικά από τα έργα τέχνης που θα πωληθούν έχουν φύγει από την Ελλάδα ήδη από τον 18ο ή 19ο αιώνα. Υπάρχουν όμως και κάποια με «χαλαρή» προέλευση, την οποία συνήθως ελέγχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Επί παραδείγματι, το ακριβότερο από τα ελληνικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, ένα χάλκινο κάτοπτρο με σκηνή του Πάριδος και της Ελένης και τιμή εκκίνησης 600.000-900.000 δολάρια, εμφανίζεται κάπου στη Νότια Γερμανία τη δεκαετία του '70. Βολική χρονολόγηση, καθώς σύμφωνα με τη συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ η προέλευση πριν από το 1970 μπορεί να είναι ασαφής.

Κατόπιν όμως περνά στα χέρια του πρακτορείου «Φοίνιξ» των αδελφών Αμπουτάαμ, που εμπλέκονται σε περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας και μετά σε ιδιωτική συλλογή στη Γενεύη.

Περίφημος τρόπος για να ξεπλυθεί ένα αρχαίο, αν και εφόσον προέρχεται από λαθραία ανασκαφή. Ωστόσο, για να το διεκδικήσει η χώρα προέλευσης, πρέπει να διαθέτει αποδείξεις ότι εξήχθη παράνομα από αυτήν.

Δύο κυκλαδικά ειδώλια, ένα σε κάθε οίκο δημοπρασίας, με τιμή εκκίνησης περί τα 170.000-225.000 και 80.000-90.000 χιλιάδες δολάρια δυο πανέμορφα μαρμάρινα αγαλματίδια, είναι από τα σημαντικότερα αρχαία που θα δημοπρατηθούν. Τριακόσιες με πεντακόσιες χιλιάδες δολάρια εκτιμάται μια αττική επιτύμβια στήλη του 4ου αι. π.Χ. με παράσταση ενός νέου από τη Βοιωτία, του Ονατορίδα.



Ενα ρωμαϊκό αντίγραφο της Κνιδίας Αφροδίτης, γνωστότερο ως Αφροδίτη του Καπιτωλίου, έχει την ίδια τιμή εκκίνησης.

Το χρυσό στεφάνι
Το χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς πωλείται από τους Σόθμπις και αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στις 60.000-90.000 δολάρια. Περίπου στα διπλάσια αναμένεται να φτάσει και ένα υπέροχο αγαλμάτιο Ταναγραίας στους Κρίστις.



Στον ίδιο οίκο, ασημένιο θυμιατό από την Ιωνία, Λυδικό ή Ελληνικό, εκτιμάται από 200.000-300.000 δολάρια. Οσο και μια επάργυρη πάτερα ελληνιστικής εποχής (αγγείο για πόση ή για τελετουργίες).

Χάλκινα πολεμικά κράνη κινούνται ανάμεσα στις 15.000-30.000 δολάρια, με εξαίρεση ελληνικό κράνος από τη Φρυγία, που έχει τιμή εκκίνησης 80.000-120.000.



Τέλος, όσον αφορά δύο κρατήρες από την Απουλία που πωλούνται στους Κρίστις από 40.000-60.000 χιλιάδες δολάρια, ο Ελληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης ανακάλυψε ότι είναι γνωστοί από πολαρόιντ που κατασχέθηκαν στα χέρια του λαθρέμπορου Τζάκομο Μέντιτσι, μετά από επιδρομή καραμπινιέρων στις αποθήκες του στη Ζυρίχη.

Πηγη: Εθνος.gr,ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!