Αλέξανδρος ο Μέγας :Πέθανε από πυρετό στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο του 323 π.Χ..

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τον Ιούλιο του 356 π.Χ.. Οι γονείς του ήταν ο Φίλιππος Β 'Βασιλιάςτης Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας . Ο Αλέξανδρος ήταν μορφωμένος από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη.Ο Φίλιππος δολοφονήθηκε το 336 π.Χ. ο Αλέξανδρος κληρονόμησε ένα ισχυρό βασίλειο, χωρίς να έιναι καλά εδραιωμένο. Αρχικά ασχολήθηκε με τους εχθρούς του που ήταν κοντά του και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα . Στη συνέχεια έθεσε ως στόχο να κατακτήσει την τεράστια περσική αυτοκρατορία.
Ενάντια στις λίγες πιθανότητες που είχε για να πετύχει τον σκοπό του, οδήγησε το στρατό του σε νίκες κατά του Περσικού στρατού και κατέκτησε τα περσικά εδάφη της Μικράς Ασίας, της Συρίας και της Αιγύπτου, χωρίς να υποστεί ήττα. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν το 331 π.Χ, στη μάχη των Γαυγαμήλων, εκεί που βρίσκεται σήμερα το βόρειο Ιράκ. Ο νεαρός βασιλιάς της Μακεδονίας, ηγέτης των Ελλήνων, άρχοντας της Μικράς Ασίας και Φαραώ της Αιγύπτου έγινε «μεγάλος βασιλιάς» της Περσίας στην ηλικία των 25 ετών.
Κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια, υπό την ιδιότητά του ως βασιλιάς, διοικητής, πολιτικός, λόγιος και εξερευνητής, ο Αλέξανδρος οδήγησε το στρατό του, 11.000 χιλιόμετρα, ιδρύοντας πάνω από 70 πόλεις και τη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που απλωνόταν σε τρεις ηπείρους που κάλυπτε περίπου δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Ολόκληρη η περιοχή από την Ελλάδα στα δυτικά, βόρεια του Δούναβη, νότια στην Αίγυπτο όσο και προς τα ανατολικά, όπως η ινδική Πουντζάμπ, συνδέθηκαν με ένα τεράστιο διεθνές εμπορικό δίκτυο . Τις περιοχές αυτές τις ένωνε η κοινή ελληνική γλώσσα, και ο ελληνικός πολιτισμός, που διαδόθηκε σε όλες αυτές τις περιοχές με τα ποικίλα εθνοτικά θέματα, κάτω από την διακυβέρνηση ενός άξιου άνδρα του Αλέξανδρου.
Ο Αλέξανδρος αναγνωρίστηκε ως μια στρατιωτική ιδιοφυΐα πάντα ήταν ένα καλό παράδειγμα, για τους στρατιώτες του. Το γεγονός ότι ο στρατός του μόνο μία φορά σε 13 χρόνια βασιλείας, κατά την οποία υπήρχε συνεχής πόλεμος, αρνήθηκε να τον ακολουθήσει, δείχνει την πίστη που ενέπνευσε.

Πέθανε από πυρετό στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο του 323 π.Χ..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!