“Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα"


Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης
Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια

Σε λίγους μήνες το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλου του κόσμου στο Λονδίνο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει με την Τελετή Αφής της Φλόγας να λαμβάνει χώρα στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία και την παράδοση της Φλόγας στην βρετανική αντιπροσωπεία στις 17 Μαΐου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κι ενώ η Βρετανία θα προχωρήσει στην τέλεση ενός ελληνικού θεσμού, των Ολυμπιακών Αγώνων, αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν, στη χώρα μας!

Μία ομάδα λοιπόν αξιόλογων καλλιτεχνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να «ανεβάσει» την όπερα “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” θέλοντας να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα και συγχρόνως να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Βρετανία. Εξάλλου, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί εθνικό στόχο, αλλά και όραμα που ενώνει εδώ και χρόνια όλους τους Έλληνες και όλους τους φίλους της Ελλάδας στον κόσμο! Γι’αυτό κι όλοι πρέπει να είμαστε εκεί!
Η όπερα “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα”, ανεβαίνει την Τρίτη 29 Μαΐου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, σε σύνθεση Θεόδωρου Στάθη και υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Peter Tiboris με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Η παράσταση διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική Εταιρία “Ίμερος για τον πολιτισμό”.
Η όπερα “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα” θέτει το όλο ζήτημα της λεηλασίας και παράνομης κατοχής των γλυπτών του Παρθενώνα υπό μία νέα προοπτική για όσους είτε αγνοούν το όλο θέμα είτε αντιστέκονται σθεναρά στο να αναγκάσουν το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα κλεμμένα αριστουργήματα που βρίσκονται ακόμη στο Duveen Room στο Λονδίνο. Η όπερα αποτελείται από δύο πράξεις και εξελίσσεται στη διάρκεια περίπου δύο ωρών με τη διαδοχή εννέα σκηνών, οι περισσότερες εκ των οποίων εκτυλίσσονται στην Ακρόπολη, ενώ η τελευταία ξεκινάει στην αίθουσα του Βρετανικού μουσείου, όπου βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα μάρμαρα και ολοκληρώνεται με τηλεδιάσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Σκηνοθέτης του έργου είναι ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ πρωταγωνιστούν η Νίνα Λοτσάρη (υψίφωνος), ο Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος), η Ελένη Δάβου (μεσόφωνος), ο Διονύσιος Σούρμπης (βαρύτονος), και άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Τη χορωδία απαρτίζουν οι Μαρία Ντίμοβα-Ροροπούλου (σοπράνο), Χριστίνα Καραμαλτίδου (άλτο), Ηλίας Τηλιακός (βαρύτονος) και Φάνης Ρορόπουλος (τενόρος). Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Έρση Πήττα και τα κοστούμια ο Γιάννης Βαρελάς.
Προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση γίνεται από τις 08 Μαΐου 2012 στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη Αθήνα/ Ομήρου 8 Αθήνα), στην ιστοσελίδα www.megaron.gr και στο τηλέφωνο 210 7282333. H επίσημη ιστοσελίδα της όπερας είναι http://www.all4parthenon.gr.
Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!