Μυστηριώδης αρχαία γλώσσα ανακαλύφθηκε σε ασσυριακό παλάτι στην Τουρκία


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέσα στα ερείπια ασσυριακού ανακτόρου, ηλικίας 2.800 ετών, στοιχεία για την ύπαρξη μιας άγνωστης αρχαίας γλώσσας. Η ανακάλυψη, που έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ασσυριακό παλάτι της πόλης Τούσαν (Tushan) στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη σημαντικών στοιχείων για τις πρώτες στην ιστορία ορεσίβιες φυλές «βαρβάρων», οι οποίες κυνηγούσαν στα μέρη της Μεσοποταμίας (σημερινό Ιράκ), εκεί όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί του πλανήτη μας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Independent», στοιχεία της χαμένης γλώσσας, που πιθανότατα μιλούσαν άγνωστοι πολιτισμοί της οροσειράς Ζάγρος στο δυτικό Ιράν, εντόπισαν αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όταν αποκρυπτογράφησαν αρχαία ενεπίγραφη πινακίδα, η οποία είδε το φως κατά τις ανασκαφές στο ασσυριακό αυτοκρατορικό ανάκτορο.

Η πήλινη πινακίδα ανέφερε τα ονόματα 60 γυναικών –πιθανόν φυλακισμένων πολέμου ή θυμάτων ενός προγράμματος εξαναγκαστικής ανταλλαγής πληθυσμών των Ασσύριων. Όταν όμως ο αρχαιολόγος του αγγλικού πανεπιστημίου, δρ. Τζον ΜακΓκίνις, άρχισε να εξετάζει με λεπτομέρεια τα ονόματα, κατάλαβε ότι 45 από αυτά δεν είχαν καμιά ομοιότητα με κανένα από τα χιλιάδες ονόματα της αρχαίας Μέσης Ανατολής που είναι γνωστά στους επιστήμονες.

Τα αρχαία ονόματα της Μέσης Ανατολής συνήθως είναι παράγωγα απλών λέξεων τοπικών διαλέκτων. Η μοναδικότητα των 45 εκ των 60 γυναικείων ονομάτων της πινακίδας θεωρήθηκε από τους επιστήμονες ως ένδειξη μιας άγνωστης έως σήμερα γλώσσας.

Το κείμενο που αναγραφόταν στην πινακίδα αποτελούσε μέρος του ασσυριακού ανακτορικού αρχείου, που χρησιμοποιούσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι για να καταγράψουν τις διοικητικές, πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και πράξεις τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι 60 γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές του παλατιού για οικονομικούς λόγους, ίσως για να στελεχώσουν μια γυναικεία βιοτεχνική δραστηριότητα, π.χ. ύφανσης. Το κείμενο αναφέρει ότι κάποιες από αυτές εστάλησαν σε συγκεκριμένα χωριά της περιοχής.

Αυτό που θα κάνουν τώρα οι αρχαιολόγοι και οι γλωσσολόγοι είναι να μελετήσουν ακόμα πιο λεπτομερώς τα μυστηριώδη ονόματα (όπως Ushimanay, Alagahnia, Irsakinna and Bisoonoomay) και να προσπαθήσουν να βρουν αν η σειρά ή η συχνότητα εμφάνισης των γραμμάτων έχουν κάποιες ομοιότητες με γνωστές αρχαίες διαλέκτους, με τις οποίες θα μπορούσε να συνδεθεί η μυστηριώδης γλώσσα.

Η ανασκαφή στο παλάτι της Τουσάν πραγματοποιείται από Γερμανούς αρχαιολόγους, υπό τον δρα. Dirk Wicke του Πανεπιστημίου του Μάινζ και αποτελεί τμήμα των ερευνών που διεξάγονται στην αρχαία ασσυριακή πόλη υπό τον καθηγητή Τίμοθι Μάτνεϊ του πανεπιστημίου Άκρον του Οχάιο.

defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!