Ταινία στο Χόλιγουντ για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν


Κυβέρνηση, Πεντάγωνο και CIA «παρείχαν πρόσβαση» στους ανθρώπους που έφεραν σε πέρας την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια σκηνοθέτη κι ένα σεναριογράφο.






Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε σε μια σκηνοθέτη και ένα σεναριογράφο του Χόλιγουντ εκτεταμένη πρόσβαση σε αξιωματούχους που έπαιξαν ρόλο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων που απέβη στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με μια συντηρητική νομική οργάνωση η οποία δημοσίευσε χθες κρατικά έγγραφα που λέει πως το αποδεικνύουν στον ιστότοπό της.

Η οργάνωση Judicial Watch δημοσίευσε έγγραφα έκτασης 153 σελίδων από το Πεντάγωνο και 113 σελίδων από τη CIA σχετικά με μια ταινία. Διευκρίνισε ότι έλαβε τα έγγραφα αυτά μέσω προσφυγής της στην δικαιοσύνη βάσει του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Ανάμεσα σε όσα αποκαλύπτονται στα έγγραφα είναι ότι στους κινηματογραφιστές παραχωρήθηκε πρόσβαση σε κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου, τους αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων που έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επιδρομής, ενώ μεταφέρθηκαν σε μια άκρως απόρρητη «κρύπτη» όπου σχεδιάστηκε η επιχείρηση.

Κατά την οργάνωση, τα έγγραφα τεκμηριώνουν το εύρος των επαφών στελεχών του Λευκού Οίκου, της CIA και του Πενταγώνου με την Κάθριν Μπίγκελοου και τον Μαρκ Μπόουλ, αντίστοιχα την σκηνοθέτιδα και το σεναριογράφο της ταινίας The Hurt Locker (2008), με θέμα το Ιράκ, που είχε αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία με τίτλο Zero Dark Thirty για την επιδρομή με σκοπό την εξόντωση του Μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011 προκαλεί αντεγκλήσεις από πέρυσι, όταν μια δημοσιογράφος είχε γράψει πως επρόκειτο να διανεμηθεί για προβολή στις αίθουσες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, στις οποίες διεκδικεί την επανεκλογή του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η ημερομηνία προβολής της αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.

Ούτε η CIA ούτε το Πεντάγωνο αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των εγγράφων. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να κάνει σχόλια για το θέμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τζέι Κάρνεϊ, που είχε πει τον περασμένο Αύγουστο ότι δεν δόθηκαν απόρρητες πληροφορίες στους κινηματογραφιστές.

Η CIA και το Πεντάγωνο ανέφεραν ότι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο η συνεργασία με κινηματογραφιστές. «Η CIA είναι ανοικτή σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με συγγραφείς, παραγωγούς ντοκιμαντέρ, παραγωγούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, και άλλους στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τζένιφερ Γιάνγκμπλαντ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μια «ακριβής απεικόνιση των ανδρών και των γυναικών της CIA και της δέσμευσής τους στο δημόσιο καθήκον» αλλά και η «η προστασία της εθνικής ασφάλειας».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ ανέφερε ότι «το υπουργείο Άμυνας, όπως και άλλες υπηρεσίες και υπουργεία, συνεργάζεται τακτικά με την οπτικοακουστική βιομηχανία για σχέδια που εκτείνονται από βιβλία ως ντοκιμαντέρ και ταινίες. Πολλοί άνθρωποι στη βιομηχανία αυτή εξέφρασαν ενδιαφέρον... για μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού την τελευταία γενιά. Η συνεργασία μας για τα σχέδια αυτά είχε κίνητρο την πρόθεσή μας να δώσουμε έγκυρη πληροφόρηση, όχι τη χρονική συγκυρία».

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύει στον ιστότοπό της η Judicial Watch αναφέρει ότι τα έγγραφα που διαθέτει καταδεικνύουν πως το Πεντάγωνο παρείχε στους Μπίγκελοου και Μπόουλ πρόσβαση σε έναν από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο σχεδιασμό, στην εκτέλεση και την διεύθυνση της επιχείρησης της Ομάδας SEAL 6, η οποία έφερε σε πέρας την επιδρομή στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά την οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.

Ανάμεσα στα έγγραφα που η οργάνωση ανέφερε ότι έχει στην κατοχή της είναι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από μια συνάντηση την 14η Ιουλίου του 2011 με στελέχη του Πενταγώνου, και στο κείμενο οι Μπίγκελοου και Μπόουλ αναφέρουν πως ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Ντένις Μακντόνα, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν για να συζητήσουν τα σχέδιά τους για την ταινία.

Η Judicial Watch αναφέρει ότι ο Μάικλ Βίκερς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, έδωσε στους κινηματογραφιστές το όνομα ενός μέλους της ομάδας των SEALs που συμμετείχε στην επιδρομή υπό τον όρο ότι «δεν θα αποκαλύψετε καθ' οιονδήποτε τρόπο το όνομά του ως συμβούλου [σας], διότι... δεν πρέπει να φανεί ότι μιλάει» για το θέμα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στην κατοχή της έχει περιέλθει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της CIA το οποίο καταδεικνύει πως στους Μπίγκελοου και Μπόουλ δόθηκε πρόσβαση «στην κρύπτη», μια εγκατάσταση όπου έγινε μέρος του σχεδιασμού για την επιδρομή εξόντωσης του Μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, η Judicial Watch σημειώνει ότι άλλα μηνύματα κυβερνητικών αξιωματούχων καταδεικνύουν πως παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα βοήθησε τους κινηματογραφιστές, επεδίωξε να περιορίσει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν και άλλους ανθρώπους που έχουν γνώση των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εκ των ένδον.

Η οργάνωση ανέφερε ότι έχει περιέλθει στην κατοχή της ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο ο Βίκερς ενημερώνει τον Ντάγκλας Ουίλσον, επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων, ότι το υπουργείο Άμυνας θέλει να «επηρεάσει το πώς προβάλλεται η υπόθεση ώστε να αποτρέψει χονδροειδείς ανακρίβειες», αλλά δεν θέλει «να φανεί σαν οι διοικητές να θεωρούν ότι είναι εντάξει να μιλάμε στα μέσα ενημέρωσης».

Η Judicial Watch ανέφερε ότι άλλο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταδεικνύει τον τρόπο που ο όμιλος Glover Park, μια εταιρία εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων (lobbying) που έχει στενούς δεσμούς με το Δημοκρατικό κόμμα, συνέβαλε οι κινηματογραφιστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε στελέχη της κυβέρνησης.

Ο όμιλος Glover Park δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές ως τώρα.

Η Judicial Watch ανέφερε ότι άρχισε την έρευνα για τις συμφωνίες της κυβέρνησης Ομπάμα με τους κινηματογραφιστές μετά τα δημοσιεύματα που άφηναν να εννοηθεί πως ενδέχεται να δόθηκαν απόρρητες πληροφορίες για να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για την ταινία.

Η Μορίν Ντάουντ, σχολιογράφος της εφημερίδας The New York Times και συγγραφέας, είχε γράψει πέρυσι ότι η ταινία επρόκειτο να διανεμηθεί στις αίθουσες την 12η Οκτωβρίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Μετά την δημοσίευση της στήλης της Ντάουντ, ο Πίτερ Κινγκ, Ρεπουμπλικανός, μέλος της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων κι επικεφαλής της επιτροπής της βουλής για την εθνική ασφάλεια, ζήτησε από τις εποπτικές αρχές τόσο του Πενταγώνου όσο και της CIA να ερευνήσουν τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τους κινηματογραφιστές, αφήνοντας να υπονοηθεί σε επιστολή του ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να τους δόθηκαν απόρρητες πληροφορίες.

Τότε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε απορρίψει τον ισχυρισμό του Κινγκ πως η εθνική ασφάλεια είχε παραβιαστεί χαρακτηρίζοντας τον «γελοίο» και διέψευσε ότι ο Λευκός Οίκος διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες στους κινηματογραφιστές.

Η ταινία γυρίζεται στην Ινδία και στην Ιορδανία και σε αυτή πρωταγωνιστούν οι Κρις Πρατ, Τζέσικα Τσάστεν και Τζόελ Έτζερτον, σύμφωνα με τον ιστότοπο IMDB. Η πρώτη προβολή της αναμένεται να γίνει την 19η Δεκεμβρίου και παραγωγός της είναι η Μέγκαν Έλισον, κόρη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας πληροφορικής Oracle Corp Λάρι Έλισον, ενώ υποστηρίζεται από τη Sony Pictures.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η προβολή των ταινιών αναμένεται να καθυστερήσει ως μετά τις προεδρικές εκλογές ώστε να αποτραπεί η συσχέτισή τους με την μικροπολιτική και τις κομματικές σκοπιμότητες.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία εντείνεται, Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει τον Ομπάμα και το Λευκό Οίκο ότι αποπειράται να εκμεταλλευτεί την επιδρομή που απέβη στο θάνατο του Μπιν Λάντεν και άλλες επιτυχίες των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών για πολιτικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!