Δεν υπάρχει πια Δημοκρατία, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Εμίρ Κουστουρίτσα


Θεσσαλονίκη

«Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον. Δεν βολεύει στις παγκόσμιες ισορροπίες. Δεν πιστεύω στη δημοκρατία. Στη χώρα σας γεννήθηκε, αλλά κι εσείς -όπως η Ευρώπη στην οποία ανήκετε- υποκύψατε στον παγκόσμιο οικονομικό φασισμό». Αυτό -και πολλά άλλα- είπε ο Εμίρ Κουστουρίτσα στη συζήτηση με τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, τον συγγραφέα και σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και με το κοινό της Θεσσαλονίκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Κι εγώ που είμαι σε αυτή την ιστορία;» στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

«Αυτό είναι το τέλος φίλοι μου» είπε απαντώντας στην ερώτηση αν ήρθε το τέλος του καπιταλισμού και κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τη σχέση Ελλάδας - ΕΕ. «Η Ελλάδα είναι η βάση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου» και ό,τι συμβεί εδώ «θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου» πρόσθεσε.

«Αγκαλιάσατε με ενθουσιασμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χρήματά της. Όταν σας έδωσαν τα χρήματα, τα πήρατε κι αυτό είναι ορατό παντού στην Ελλάδα. Αυτό έχει φέρει τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δείχνει τι θα ακολουθήσει σε όλο τον κόσμο. Είστε πολύ εύθραυστη περιοχή, γι' αυτό είναι σημαντικό το ερώτημα τι θα γίνει με την Ελλάδα. Η ελληνική πηγή είναι η κύρια πηγή του δυτικού πολιτισμού. Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα» συμπλήρωσε «είναι με τους πολιτικούς οι οποίοι κλίνουν προς αυτό που αποκαλώ οικονομικό φασισμό». «Η οικονομία είναι τα πάντα. Όταν συζητώ με το δικηγόρο μου στο Παρίσι για τις μελλοντικές ταινίες μου, μιλάει για την αγορά σαν να είναι κάποιο πρόσωπο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η δύναμη έχει επικεντρωθεί σε μικρές πανίσχυρες ελίτ και οι άνθρωποι έχουν ολοένα και μικρότερη δύναμη.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!