Ζάπειο Μέγαρο:Έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων


Η Επιτροπή Φιλοτελισμού, νομισμάτων και αναμνηστικών Ολυμπιακών Αγώνων (Ε.Φ.Ν.Α.Ο.Α) της Ε.Ο.Ε. και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α) διοργανώνουν στο Ζάππειο Μέγαρο την Έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων με θέμα «Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 1894-2012: η συμβολή της Ελλάδας στα τεκμήρια». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 15 έως 20 Μαΐου 2012. Ωράριο λειτουργίας: 9:00- 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 και ώρα 17:30. Η ώρα έναρξης των εγκαινίων θα τηρηθεί αυστηρά λόγω του προγράμματος της Τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή του Λονδίνου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 18ης Παγκόσμιας Συνάντησης Συλλεκτών Ολυμπιακών Ενθυμημάτων, η οποία πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στόχος της επιτροπής διοργάνωσης ήταν κυρίως η καταγραφή έργων και δημιουργιών Ελλήνων καλλιτεχνών, που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών συλλεκτών ή φορέων και έχουν εμπνευστεί από τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους έως σήμερα, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο 120 χρόνων. Παράλληλα, ένας ακόμη βασικός στόχος ήταν η αποτύπωση της συμβολής της Ελλάδας στη συλλογή και διατήρηση τεκμηρίων, στο πλαίσιο διάδοσης του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ολυμπιακής Ιδέας.

Έργα τέχνης, μουσικές συνθέσεις, μετάλλια και νίκες Ολυμπιονικών, λογοτεχνικές και αναμνηστικές εκδόσεις, τεκμήρια, νομίσματα, δάδες, γραμματόσημα, σφραγίδες, σήματα πέτου κ.α. συνθέτουν το αντικείμενο έρευνας της επιτροπής με απώτερο στόχο τη δημιουργία στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) μιας οργανωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιμέλεια εκπαιδευτικών εργαλείων αλλά και για την έκθεση των σημαντικότερων στοιχείων αυτού του υλικού.

Η Επιτροπή Διοργάνωσης, με πρόεδρο τον Δρα Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο Πέτρο Συναδινό και με την ένθερμη συμμετοχή συλλεκτών και μελών της ΕΦΝΑΟΑ, Χορηγών και Εθελοντών, καθώς και εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, εξασφάλισε ότι τα αντικείμενα προβάλλονται με τρόπο αντάξιο της σημασίας τους και συνέβαλε στη δημιουργία ενός άρτια διαμορφωμένου χώρου που σχεδίασε ειδικά για την έκθεση ο Νίκος Πετρόπουλος.

Η έκθεση αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του Πανελληνίου και των πολιτών της Αθήνας, καθώς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ ο αθλητικός κόσμος αγκαλιάζει τα δρώμενα του Ζαππείου, καθώς η επιτυχία της έκθεσης είναι προϊόν της προσπάθειας των αθλητών κάθε αγωνίσματος, χάρη στους οποίους γεννήθηκε η εμπνευσμένη αυτή συλλεκτική ιστορική και καλλιτεχνική παραγωγή.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πολύτιμα εκθέματα ταξινομημένα σε χρονολογική και θεματική σειρά. Θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια του η δόξα των Αγώνων, με έμφαση στη συμβολή της ελληνικής δημιουργίας, η ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας, σειρά ελληνικών έργων τέχνης και για πρώτη φορά συγκεντρωμένες μουσικές δημιουργίες Ελλήνων συνθετών. Αντί καταλόγου, έχει παραχθεί DVD με ψηφιοποιημένα Ολυμπιακά τεκμήρια.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!