ΚΘΒΕ: "Δράση Ζ" στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη



Τη "Δράση Ζ" ετοιμάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προκειμένου να αναβιώσει τη συγκέντρωση, τη συνωμοσία, τη δολοφονική επίθεση, την τρελή πορεία του...


τρίκυκλου και τις τελευταίες στιγμές στο ΑΧΕΠΑ του γιατρού, αθλητή, βουλευτή κι αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη το Μάιο του 1963.

Η "Δράση Ζ", βασισμένη στο έργο του Βασίλη Βασιλικού, συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαμπράκη και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστεί το βράδυ της 26ης Μαΐου με σημείο αφετηρίας τη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, εκεί όπου 40 χρόνια πριν έγινε η δολοφονία.

Τη δράση επιμελήθηκαν ο Γρηγόρης Καραντινάκης και ο Γιάννης Ρήγας. Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Βασίλης Βασιλικός, μέλη της οικογένειας Λαμπράκη, ο γιος του Γρηγόρης και η χήρα του Ρούλα, καθώς και ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, μαθητές της Δραματικής Σχολής και εθελοντές που θα πάρουν μέρος στην αναβίωση της δολοφονίας και των γεγονότων που ακολούθησαν. Σε οθόνη θα προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία του Κώστα Γαβρά, ενώ στη δράση θα υπάρχει και τρίκυκλο, το οποίο οι άνθρωποι του ΚΘΒΕ εντόπισαν και έφεραν από την Αθήνα.

Η θεατρική πορεία θα ξεκινήσει από τη Βενιζέλου και μέσω της Εγνατίας θα φτάσει στο ΑΧΕΠΑ όπου οι συμμετέχοντες θα αφήσουν λουλούδια και κεριά. "Σε συνεννόηση και με την Τροχαία, την οποία και ευχαριστούμε, η πορεία θα περάσει από το πεζοδρόμιο, διότι δεν θέλουμε να παρεμποδίσουμε την κυκλοφορία. Θα είναι ένας επιτάφιος θρήνος για τον Γρηγόρη Λαμπράκη με αναμμένα κεριά και με το σήμα της ειρήνης σε μεγάλο πανί που θα κρατάνε μαθητές», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, συμπληρώνοντας: «Είναι μία από τις δράσεις μας για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, γιατί πιστεύουμε ότι η ιστορική μνήμη είναι ό,τι πιο σημαντικό για το μέλλον του τόπου».

Ο διευθυντής του ΚΘΒΕ έχει την έγνοια ότι το θέατρο σε τέτοιες εποχές οφείλει να συμβάλει στην κοινωνική και συλλογική αυτογνωσία: "Δεν κομματικοποιείται η δράση ούτε παίρνουμε πολιτική θέση, δεν λέμε ότι η Αριστερά είναι από δω ή η Δεξιά, εξάλλου δεν μας αφορά αυτό τη στιγμή αυτή, μας αφορά ότι μια φυσιογνωμία υπέρ της ειρήνης είναι απαραίτητο να παραμένει εμβληματική σε μία εποχή όπως η δική μας. Πρόθεσή μας δεν είναι να πούμε ποιος είναι ο καλός ή ο κακός της υπόθεσης, αλλά να δούμε την εμπλοκή ενός λαού σε μία τραγωδία με αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους σαν θραύσματα ενός μεγάλου τραγικού έργου. Δεν πιστεύω πια σ' αυτούς τους διαχωρισμούς σαν άνθρωπος της τέχνης, οπότε είναι καλό η αυτογνωσία να έρθει να καθάρει αυτήν την πράξη, να δημιουργήσει προϋποθέσεις μνήμης, να αναδείξει τη σημασία της πίστης στην ειρήνη. Εχουμε δει πρόσφατα βιαιοπραγίες, προπηλακισμούς. Εμείς αντιπροτείνουμε την ειρήνη και τη δημιουργική επεξεργασία του θυμού που οδηγεί στη βία, προτείνουμε το ενωτικό στοιχείο ως κυρίαρχο. Το θέατρο αυτό κάνει: επουλώνει τις πληγές τις κοινωνίας, αυτοθεραπεύεται και θεραπεύει. Επισημαίνοντας τη σημασία της ειρήνης και το ενωτικό μήνυμα, κλείνουμε μία ρωγμή του παρελθόντος".
Thestival.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!