Μπορούμε να εξάγουμε σύγχρονη τέχνη


ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ



Συνέρρευσαν οι Μιλανέζοι πριν από λίγες μέρες στο χώρο του Τeatro Piccolo, καθώς και στο κάμπους του Πολυτεχνείου του Μιλάνου για να απολαύσουν έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης, αλλά και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η πέμπτη διοργάνωση του ελληνικού φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης «Το Μιλάνο γνωρίζει την Ελλάδα», το οποίο αποτελεί τον πρώτο σταθμό για την πλατφόρμα προώθησης του ελληνικού πολιτισμού Σatellart – transmitting Greece, καθώς το ραντεβού για τη Βιέννη έχει ήδη «κλείσει» για τον ερχόμενο Νοέμβριο.



Sold out ήταν η παράσταση «Προμηθέας» των Rimini Protocoll και η παράσταση χορού της Μαριάννας Καβαλιεράτου στο Μιλάνο - παρουσιάστηκαν στο PiccoloTeatro. Οπως εξηγεί στον «ΑτΚ» η Μαριέλλα Κεσίσογλου, μουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της Σatellart, και παραστάσεις περασμένων διοργανώσεων ήταν sold out. «Εχουμε δημιουργήσει πλέον στο Μιλάνο ένα πιστό κοινό, που περιμένει το φεστιβάλ μας κάθε χρόνο. Και φέτος άρεσαν πολύ οι εκδηλώσεις μας. Επιτυχία είχαν και οι Burger Project, καθώς οι Ιταλοί ευχαριστήθηκαν πολύ τη συναυλία, όπου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κάτι διαφορετικό. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και την παράσταση των Rimini - σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, βέβαια. Ξέρετε, η παράστασή τους είναι βιωματικού χαρακτήρα, με στοιχεία ντοκιμαντέρ, όπου παίζουν απλοί άνθρωποι. Ηταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, λοιπόν, αυτή η συζήτηση, η επαφή και η επικοινωνία που προέκυψε ανάμεσά τους και με το κοινό, ενώ ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα για την κρίση και πώς επηρέασε τη ζωή τους το αποτέλεσμα των νέων εκλογών κ.ο.κ.».


Πολιτική πράξη

Από φέτος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Σatellart θέτει ως στόχο την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας -παραγνωρισμένης στο εξωτερικό, αν όχι εν πολλοίς άγνωστης- και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σειρά έχει η Βιέννη στις 5 - 11 Νοεμβρίου και ακολουθούν το Αμβούργο, το Μονπελιέ και το Αμστερνταμ για το 2013. «Αυτά τα φεστιβάλ, αυτές οι παρουσιάσεις έχουν και πολιτικό χαρακτήρα. Χωρίς να κάνουμε πολιτικό σχόλιο, δείχνουμε τι άλλο είναι και μπορεί να κάνει η Ελλάδα. Και αυτό είναι πολιτική. Υπάρχει ποιότητα στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας μας σήμερα. Αλλά μας λείπει η εξωστρέφεια», τονίζει με έμφαση η κ. Κεσίσογλου.

Σκοπός της Σatellart-transmitting Greece είναι να εξάγει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, με στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα (αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα κάθε πόλης θα αποστέλλονται περίπου ενάμιση μήνα πριν από κάθε φεστιβάλ). Συμφωνα με τους διοργανωτές, αυτό έλειπε μέχρι στιγμής, αφού ούτε κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία, επιφορτισμένη ειδικά με την προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα, υπάρχει ούτε βέβαια κάποια οργανωμένη δημόσια πρωτοβουλία. «Υπάρχουν κυρίως μεμονωμένες κινήσεις, το εξαιρετικό έργο του Ιδρύματος Ωνάση, κυρίως στο εξωτερικό, έργα Προξενείων ή Ινστιτούτων, λείπει, όμως, η συνολική αντιμετώπιση. Οι καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί μαζί μας κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος σε ευρωπαϊκές συναντήσεις, διοργανώσεις, φεστιβάλ, αλλά με προσωπική τους πρωτοβουλία», παρατηρεί η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης.

Η πρόκληση της ...προβολής



Το πνεύμα της αλληλεγγύης και της αντίστασης στο κλίμα της κατήφειας, της απαισιοδοξίας και της έλλειψης προοπτικής διαποτίζει τον οργανισμό. Με σύνθημα ότι η δημιουργικότητα είναι αυτή που δίνει ελπίδα, η πλατφόρμα Σatellart -transmitting Greece, κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13, θα απασχολήσει πάνω από 70 άτομα, θα προβάλει την Ελλάδα σε 5 χώρες και θα συμβάλει στην ουσιαστική ένταξη των Ελλήνων καλλιτεχνών στην καλλιτεχνική σκηνή της Ευρώπης. Επιπλέον θα συνδράμει στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τη χώρα μας, φέρνοντας μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σε επαφή με μία διαφορετική εικόνα της Ελλάδας.



Από το 2007 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι Ελληνες καλλιτέχνες, όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot κ.ά. Επίσης, συμμετείχαν πολιτιστικοί φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.

Το έργο της Σatellart προϋποθέτει μεγάλη έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με διαφορετικούς φορείς σε κάθε πόλη. Στο Μιλάνο έχουν την υποστήριξη του δήμου, ενώ φέτος συνεργάστηκαν με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου για την υλοποίηση της έκθεσης του Αρη Κωνσταντινίδη. Αντίστοιχα αναζητούνται χορηγοί διαφορετικοί ανάλογα με τη χώρα και τη διοργάνωση, αναζήτηση που ειδικά φέτος στην Ελλάδα υπήρξε πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η πλατφόρμα, όμως, της Σatellart δέχεται και τη βοήθεια απλών ιδιωτών που θέλουν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην προβολή ενός διαφορετικού, δημιουργικού προσώπου της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δε λείπουν οι περιπτώσεις, όπως λέει η κ. Κεσίσογλου, απλών πολιτών, Ελλήνων που από το υστέρημά τους δίνουν 20 ευρώ για την υποστήριξη αυτού του σκοπού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο www.satellart.org
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!