Ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Κλικ στον τίτλο να παρακολουθείστε την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας


Η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον έλληνα κολυμβητή Σπύρο Γιαννιώτη (Φωτογραφία: Reuters

Ολυμπία

Άνοιξε και επίσημα από την Πέμπτη η Ολυμπιακή περίοδος των Θερινών Αγώνων του 2012, με την Αφή της Φλόγας στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε με κάθε επισημότητα και την παρουσία χιλιάδων θεατών. Ήδη η Ιερή Φλόγα βρίσκεται στην πορεία για τον Πειραιά όπου θα διανυκτερεύσει, αφού κατά την πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας περάσει από Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβο, Γαστούνη, Λεχαινά και Κόρινθο.

Στην τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, με αρκετά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι και πολλοί άλλοι.

Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ξεκινούσαν μέσα από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων υποχρέωναν όλα τα οχήματα να σταθμεύσουν, ενώ έλεγχοι διεξάγονταν κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Χιλιάδες κάτοικοι των γύρων περιοχών και εκδρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αψηφώντας τον καυτό ήλιο, κατέκλυσαν το απρανές του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας και χειροκροτούσαν θερμά τις Ιέρειες στο τέλος της Τελετής, καθώς και τους ομιλητές της εκδήλωσης και μεταξύ τους τον Ζακ Ρογκ, που ολοκληρώνοντας είπε στα ελληνικά: «Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου Έλληνες για την εξαιρετική συνεργασία».

Με την έναρξη της τελετής στο Ναό της Ήρας, την οποία παρακολούθησαν οι Έλληνας και ξένοι επίσημοι, ένα σύννεφο σκέπασε το χώρο πάνω από το Στάδιο, αλλά σύντομα διαλύθηκε, κάνοντας εύκολη τη διαδικασία Αφής της Φλόγας και το άναμμα της δάδας από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.

Το σοβαρό απρόοπτο, όμως, συνέβη λίγο αργότερα όταν, με την ολοκλήρωση του τελετουργικού του χορού και την εμφάνιση της πρωθιέρειας στην κορυφή του Λόφου με την Ιερή Φλόγα, η οποία ήταν αναμμένη στην εστία που κρατούσε στα χέρια της, ένας ξαφνικός δυνατός αέρας την έσβησε. Χωρίς να πανικοβληθεί η πρωθιέρεια κατευθύνθηκε πίσω στο Βωμό και μετά από δύο λεπτά επέστρεψε με αναμμένη και πάλι την εστία.

Χωρίς άλλα απρόοπτα η τελετή ολοκληρώθηκε κανονικά, με το χορό να εισπράττει τα χειροκροτήματα των θεατών για την πολύ όμορφη παρουσίαση που έκανε στην τελετή, αποδίδοντας υποδειγματικά τις δυναμικές χορογραφίες της Άρτεμης Ιγνατίου.

Επίσης συγκινημένος πήρε από την Πρωθιέρεια την Ιερή Φλόγα μαζί με ένα κλαδί ελιάς ως πρώτος λαμπαδηδρόμος ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, την παρέδωσε στον Αλέξανδρο Λούκος. Ο 19χρονος Ελληνοβρετανός είχε επιλεγεί από τους διοργανωτές του «Λονδίνο 2012» ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος.

«Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής μου. Μου είχε περιγράψει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης τι είχε αισθανθεί αυτός, αλλά δεν το περίμενα. Θέλω αυτή τη χαρά που νιώθω να την ανταποδώσω σε όλους τους Έλληνες, δίνοντας το 101% των δυνατοτήτων μου στο Λονδίνο, όπου θα είναι και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της καριέρας μου», είπε εμφανέστατα συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Γιαννιώτης.

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι έχω τη βοήθεια της ομοσπονδίας μου (σ.σ. ΚΟΕ) αλλά και της ΕΟΕ. Βοηθούν και αυτό θα πρέπει να το λέμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Όταν άναψε η δάδα και κατά την αποχώρησή μου από το στάδιο, άκουγα τις φωνές επιδοκιμασίας των θεατών και τα χειροκροτήματα και τα πόδια μου έτρεμαν. Τους ευχαριστώ όλους».

Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στις 17 Μαΐου στους Βρετανούς σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.

Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!