Το μέλλον είναι... ρετρό

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ VIDEO

Κανείς δεν είχε πειστική εξήγηση. Το φαινόμενο Αντέλ παραμένει φαινόμενο, μια ποπ σταρ που μοιάζει σαν να βγήκε από τη δεκαετία του '60, έχει σήμερα σαρωτική επιτυχία.

Παραδίπλα, νέο πρόσωπο στο κάδρο της ποπ, η Λάνα Ντελ Ρέι, εμπνέεται το στυλ της από τις ντίβες του σινεμά των 50s και κερδίζει καριέρα στο άψε σβήσε.

Η Εϊμι Γουάινχαουζ με το παλιομοδίτικο στυλ της έκανε το ρετρό νέα μόδα σε ήχο και εικόνα. Ενώ ο Μέγιερ Χόθορν που τα καινούργια τραγούδια του ακούγονται σαν να είχαν ηχογραφηθεί κάπου ανάμεσα στο 1966 με το '74, φαίνεται σαν να βγήκε μόλις από επεισόδιο των «Mad Men», της τηλεοπτικής σειράς που αναβιώνει τα 60s μέσα από τις περιπέτειες μιας ομάδας επίδοξων διαφημιστών που καπνίζουν αρειμανίως και «πουλάνε» το καθετί vintage που έχει λατρέψει τελευταία η μόδα.

Ρετρό κομψότητα στις πασαρέλες και παζάρια με ρούχα από την ντουλάπα της μαμάς και της γιαγιάς. Ο σύγχρονος DJ το «ντύνει» όλο αυτό με σουίνγκ και ροκενρόλ, με 80s - κλασικά - ή με τη νέα-παλιά εμμονή, τα 90s.

Νοσταλγία; Πάντα υπήρχε. Με τη διαφορά ότι τώρα φαίνεται πως το «χθες» έχει ζήτηση περισσότερο από ποτέ. «Retromania» - γράφει ο Σάιμον Ρέινολντς στο καινούργιο του βιβλίο - η ψύχωση της ποπ κουλτούρας με το παρελθόν της.

Ετσι ακριβώς. Δεν είναι ότι δεν συνέβη τίποτε, στη μουσική ας πούμε, των 2000s. Υπήρξε μια έκρηξη από μικρομόδες, υποείδη, μουσικά υβρίδια. Αλλά οι πιο σημαντικές αλλαγές είχαν να κάνουν με τους νέους τρόπους κατανάλωσης και διανομής και αυτές βοήθησαν στο να φουντώσει η ρετρομανία. «Εχουμε γίνει θύματα της συνεχώς αυξανόμενης ικανότητάς μας να αποθηκεύουμε, να αρχειοθετούμε, να έχουμε άμεση πρόσβαση και να μοιραζόμαστε τεράστια ποσά πολιτιστικών πληροφοριών», γράφει ο Ρέινολντς.

Είναι η εποχή των επανεκδόσεων, των ανασκοπήσεων, των deluxe πακέτων. O Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd καμαρώνει για την επιτυχία που είχε η νέα περιοδεία του Wall - το άλμπουμ βγήκε το 1979 και επανακυκλοφορεί σε ενισχυμένη έκδοση. Ενα νέο κοινό άκουσε πρώτη φορά τώρα τους Kinks, που συνόψισαν το μεγαλείο τους - από τη δεκαετία του '60 - σε ένα ωραίο κουτί με παλιομοδίτικο περιτύλιγμα.

Και φέτος - μην το ξεχνάμε αυτό - οι Rolling Stones γιορτάζουν τα 50 τους χρόνια με πολλές κυκλοφορίες και αφιερώματα, αν και η περιοδεία που προγραμμάτιζαν παίρνει αναβολή για του χρόνου.

Τι συμβαίνει; Τέλειωσαν οι καινούργιες ιδέες; Ή μήπως όλη αυτή νοσταλγία μάς εμποδίζει να τις δούμε; Εκτός και αν το μέλλον της ποπ κουλτούρας βρίσκεται τελικά στο παρελθόν της.

Πηγή :ΤΑ ΝΕΑ,Μαρία Μαρκουλή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!