2.500 χρόνια μετά στο εδώλιο ξανά ο Σωκράτης



2.500 χρόνια μετά ο φιλόσοφος ξαναδικάζεται από διακεκριμένους δικαστές και νομικούς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, στις 25 Μαΐου


«Ο θάνατος του Σωκράτη», έργο του Λ. Νταβίντ. Hπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος...



«Ιδού ο άριστος τρόπος του βίου: να ασκούμε τη δικαιοσύνη και ζώντας και όταν πεθαίνουμε» δίδασκε ο Σωκράτης. Ο ίδιος δέχτηκε την καταδίκη του, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και 220 ψήφους των πολιτών που δεν συμφωνούσαν με τις κατηγορίες εναντίον του για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ως νομοταγής πολίτης, ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος. Σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, ο φιλόσοφος, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου πνεύματος και από τους ιδρυτές της δυτικής φιλοσοφίας, ξαναδικάζεται, από διακεκριμένους δικαστές και νομικούς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο Σωκράτης αθωώθηκε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση επαναλήφθηκε η δίκη του. Φέτος, στις 25 Μαΐου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και ο φιλόσοφος θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Οι νομικοί που θα πάρουν μέρος θα διερευνήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες κατά του Σωκράτη και θα τα μεταφέρουν στο σήμερα. Το δε κοινό θα παρακολουθήσει τη «δίκη» (και μέσα από το Διαδίκτυο, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati ) και θα μπορέσει να αποφασίσει για την τύχη του φιλοσόφου.

Θα πάρουν μέρος 11 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δικαστές, ανάμεσά τους οι Φρ. Τερέ και Π. Ντελβολβέ, μέλη της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, η ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, και ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Ρήγας. Ρόλους υπέρ του Σωκράτη έχουν αναλάβει δύο δικηγόροι από τη Γαλλία και την Αγγλία, ενώ υπέρ των Αθηναίων οι Ελληνες δικηγόροι Ηλ.Αναγνωστόπουλος και Αντ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση. Η «δίκη» θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ., σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πηγη: Ethnos.gr Δ. Ρουμπούλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!