Φλώρινα: Χαρτογράφηση οικοτόπων στις Πρέσπες


Συνολικά 49 τύποι οικοτόπων κατεγράφησαν στο πλαίσιο του έργου της χαρτογράφησης τους στην περιοχή των Πρεσπών έναντι 30 το 2000.

Πρόκειται για ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την εταιρεία προστασίας Πρεσπών και συντονιστής αυτού είναι ο δασολόγος και επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας Μιχαήλ Βραχνάκης.

Από τους 49 τύπους οικοτόπων μόνο οι 29 αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία και μόλις οι επτά εξ αυτών είναι προτεραιότητας (2 δασικοί και 5 λιβαδικοί).

Οκτώ οικότοποι έχουν πολύ μικρή εξάπλωση στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, το 2000 είχαν καταγραφεί στον Όλυμπο 15 και στη Ροδόπη 18 τύποι της οδηγίας. Συνολικά, οι επτά οικότοποι προτεραιότητας απαντώνται στο 25% της έκτασης του ελληνικού τμήματος της λεκάνης των Πρεσπών.


Επιπλέον, απογράφηκαν 70 διαφορετικοί τύποι βλάστησης, νούμερο ιδιαίτερα υψηλό για την έκταση της περιοχής. Από τη χαρτογράφηση προέκυψε, επίσης, πως η περιοχή φαίνεται να φιλοξενεί σχεδόν το 1/3 των φυτών της Ελλάδας (πάνω από 1800 είδη και υποείδη). Άξιο μνείας είναι τα το γεγονός ότι η Πρέσπα είναι η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη με την υψηλότερη πυκνότητα τύπων οικοτόπων σε σχέση με την έκτασή της. Οι λόγοι που συντελούν στην ανάδειξη αυτού του οικοτόπου είναι ο υψηλής αξίας φυσικός πλούτος, το υγρό στοιχείο των λιμνών της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας, το γεωλογικό υπόβαθρο, το ανάγλυφο του εδάφους, η γεωπολιτική θέση όπως και η ήπια κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής.


Ο υπεύθυνος της έρευνας κρίνει αναγκαίο να αναφέρει τους πιθανούς κινδύνους που δύνανται να διαταράξουν την ισορροπία των προαναφερθέντων οικοτόπων.
Η μείωση της βόσκησης σε πολλές περιοχές και η μείωση των διαχειριζόμενων (με υλοτομίες) δασών είναι ικανές να προκαλέσουν την αλλαγή των τύπων οικοτόπων με αύξηση και πύκνωση των δασών. Ακόμη η μείωση και η αλλαγή στο ρυθμό αυξομείωσης της στάθμης των λιμνών, οι μηχανικές κοπές , η βόσκηση από βοοειδή και ειδικά η δασική διαχείριση των δασών οξιάς στο όρος Βαρνούντα μπορεί να επηρεάσει στην αύξηση των δασών ελάτης. Σημαντικός είναι και ο κίνδυνος που προέρχεται από την αδιάθετη (συσσωρευμένη) βιομάζα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια ή κατόπιν παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας.


Agelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!