Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Αθήνα


Με ανοιχτή ημερίδα στις εκδόσεις Γαβριηλίδη θα εορταστεί στις 23 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Αθήνα. Στη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην τυπογραφική μονάδα των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός βιβλίου (στοιχειοθεσία, ψηφιακή εκτύπωση, χειροποίητη βιβλιοδεσία). Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν ομιλίες και αναγνώσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελληνο-Ισπανική συνάντηση: Ποιήματα και Αστυνομικό μυθιστόρημα». Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ελληνο-ισπανικό πολιτιστικό περιοδικό «Sol Latino» και βασίζονται σε μια ιδέα του πεζογράφου Πέτρου Μάρκαρη.


Η 23η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 1616 πέθαναν τρεις σημαντικοί συγγραφείς, ο ισπανός Θερβάντες, ο βρετανός Σαίξπηρ και ο περουβιανός Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα, ανακηρύχθηκε το 1995 από την UNESCO Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, για να «τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας».





Οι ρίζες αυτής της παγκόσμιας γιορτής του βιβλίου βρίσκονται στην Καταλονία στην Ισπανία, όπου στις 23 Απριλίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε πελάτη που αγοράζει ένα βιβλίο. Ο Πέτρος Μάρκαρης βρέθηκε στη Βαρκελώνη αυτήν την ημέρα και ενθουσιάστηκε από το εορταστικό κλίμα. «Σε όλη την πόλη οι βιβλιοπώλες στήνουν πάγκους, πωλούν βιβλία και χαρίζουν τριαντάφυλλα», λέει στο «Βήμα» ο έλληνας συγγραφέας, «πρόκειται για ένα απίστευτο πανηγύρι». Επιθυμώντας να μεταφέρει την εμπειρία αυτή στην Ελλάδα, έφερε σε επαφή τον εκδότη του Σάμη Γαβριηλίδη με μέλη της ισπανόφωνης κοινότητας στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα ήταν η ανοιχτή ελληνοϊσπανική ημερίδα που διοργανώνουν στις 23 Απριλίου.


Οι εκδηλώσεις της ημέρας αρχίζουν στις 11.00 π.μ. και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ. Από τις 11.00 π.μ. ως τη 1.00 μ.μ. οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον Χρήστο Μπουλώτη, ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Στις 7.00 μ.μ.-9.00 μ.μ., ο Κριστιάν Φοντ, πρόξενος της Ισπανίας στην Αθήνα, θα παρουσιάσει στο κοινό την ιστορία αυτής της ισπανικής παράδοσης που παντρεύει τα βιβλία με τα λουλούδια. Στις 8.00 μ.μ.-10.00 μ.μ., ο Πέτρος Μάρκαρης θα διαβάσει, μεταφρασμένα στα ελληνικά, ποιήματα του βραβευμένου ισπανού ποιητή Χουάν Μπιθέντε Πικέρας (ο οποίος ζει στην Αθήνα από το 2007) και ο ισπανός λογοτέχνης θα διαβάσει αποσπάσματα από τα «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» του έλληνα πεζογράφου στην ισπανική τους μετάφραση. Η γιορτή θα κλείσει με λατινοαμερικάνικη μουσική βραδιά.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!