Η κινηματογραφική αφίσα ως έργο τέχνης


Μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012 θα μπορεί κανείς να δει τις 105 κινηματογραφικές αφίσες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για κάθε κινηματογραφόφιλο - και όχι μόνο - είναι η έκθεση Eastern European Poster Art που αυτή την εποχή πραγματοποιείται στην Image Gallery (Λ. Αμαλίας 36, Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου) μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012: αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ διακοσμούν τους τοίχους των χώρων του κτιρίου.


Οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης έχουν τεράστια παράδοση στην τέχνη της αφίσας, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τις καθοριστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.


Το παράδοξο είναι ότι ενώ εκείνη την εποχή οι καλλιτεχνικές δράσεις υπόκεινταν στους αυστηρότατους περιορισμούς του κομμουνιστικού καθεστώτος, πολλοί καλλιτέχνες κομμουνστικών χωρών μπόρεσαν να εκφραστούν με απεριόριστη ελευθερία δημιουργώντας αφίσες πραγματικά πρωτοποριακές.


Πρόκειται για έργα τέχνης με την απόλυτη έννοια του όρου, στις περισσότερες περιπτώσεις εμπνευσμένα από τις εικαστικές τέχνες και εντελώς μακριά από τους περιορισμούς και τις συμβάσεις των αντίστοιχων αφισών της Δύσης. Η θεματολογία τους δεν αντλείται καν από τα πρόσωπα των σταρ αλλά από το πνεύμα και τη φιλοσοφία της κάθε ταινίας.


Στην έκθεση της Image Gallery o επισκέπτης θα δει τις πρώτες και αυθεντικές εκτυπώσεις 150 αφισών που φιλοτεχνήθηκαν σε χώρες του Αντολικού μπλοκ από την δεκαετία του 1960 και μετά. Ταινίες όπως το «Καμπαρέ» του Μπομπ Φόσι, το «Αλιεν» του Ρίντλεϊ Σκοτ και η «Τούτσι» του Σίντνεϊ Πόλακ δίνουν μια ιδέα της έκθεσης.


Αφιερωμένη στην τέχνη της εικονογράφησης και της φωτογραφίας η Ιmage Gallery αυτή την εποχή φιλοξενεί στο ισόγειό της και έκθεση με αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες από όλον τον κόσμο. Το καλά ενημερωμένο προσωπικό προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες για την ιστορία των αφισών, τη διαδικασία παραγωγής τους ανά εποχή, τους διαφορετικούς τύπους και τη χρησιμότητά τους και να αποκτήσει γενικές πληροφορίες που αφορούν συλλέκτες.

Ολα τα αντικείμενα που εκτίθενται, θεωρούνται συλλεκτικά και κάποια διατίθενται προς πώληση.

Image Gallery - Λεωφ. Αμαλίας 36, τηλ. 210-3230534, www.theimage.gr
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!