Η πολιτική πίσω από το παραπέτασμα στην ταινία «Ο υπουργός» του Π. Σελέρ


ΜΙΑ κρυφή ματιά στην πολιτική και τους πολιτικούς προσφέρει στον θεατή το γαλλικό φιλμ του Πιερ Σελέρ «Ο υπουργός» που βγαίνει στις αίθουσες σήμερα. Βραβευμένο στο τελευταίο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας και με τρεις διακρίσεις Σεζάρ παρουσιάζει τον πολιτικό κόσμο όχι από το μπαλκόνι και την οθόνη αλλά στις ερμητικά κλειστές αίθουσες συμβουλίων. Κεντρικός ήρωας είναι ο υπουργός Μεταφορών που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση κόντρα με τη συνείδησή του και σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης. Σε διαφορετικό παλμό «Η αίσθηση του Έρωτα» με ήρωες ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι που καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όμως η αγάπη έχει φτιάξει τη δική της ασπίδα. Στους «Εκδικητές» συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους όλοι οι ήρωες της Marvel. Σκοπός αυτής της σύμπραξης είναι να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό που επιβουλεύεται την κυριαρχία της Γης. Στο ζήτημα των νεαρών κοριτσιών που καταφεύγουν στην πορνεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους την περίοδο των φοιτητικών τους χρόνων εστιάζει το φιλμ «Elles». Στην ταινία η Ζιλιέτ Μπινιός ερμηνεύει τον ρόλο μιας δημοσιογράφου που αποφασίζει να γράψει ένα κομμάτι που να αφορά αυτό το ζήτημα. Στο «Ο Ζωολογικός μας Κήπος» παρακολουθούμε έναν χήρο με δύο παιδία που αναλαμβάνει να αναστήσει έναν ερειπωμένο ζωολογικό κήπο. Τέλος, σε επανέκδοση η αριστουργηματική ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Πατέρας Αφέντης».









Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κοινωνική του Πιερ Σέλερ (Γαλλία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 115')



Στο παρασκήνιο της πολιτικής, σε αυτές τις αθέατες διεργασίες που συντελούνται σε κλειστές αίθουσες, που πολλές φορές οι σκοποί και οι πράξεις διαφέρουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες,εισβάλλει η κάμερα της ταινίας του Πιερ Σέλερ. Το φιλμ, που διακρίθηκε στο πρόσφατο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, αποσπώντας το Βραβείο της Επιτροπής, στην πατρίδα του ξεπέρασε τα 500.000 εισιτήρια προκαλώντας παράλληλα αίσθηση στην κοινωνία. «Πολιτικό μανιφέστο» χαρακτηρίσθηκε από τη γαλλική κριτική το φιλμ, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο υπουργός Μεταφορών, Μπερτράν Σεν-Ζαν. Έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός ξεσηκωμού των εργαζομένων στον κλάδο των σιδηροδρόμων. Παρά το ότι έχει διαφορετικό πλάνο αναγκάζεται να υιοθετήσει τη γραμμή που του επιβάλλει το υπουργικό συμβούλιο. Μπαίνει στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη συνείδησή του αλλά και ίντριγκες, σκάνδαλα, διεφθαρμένους και καιροσκόπους αντιπάλους.

Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Ηταν επίσης υποψήφια για 11 γαλλικά βραβεία Σεζάρ κερδίζοντας τρία από αυτά. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπρετμάν κ.ά.









ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ



Περιπέτεια του Τζος Γουέντον (ΗΠΑ, Παραγωγή 2012, Διάρκεια 142')



Οι υπερήρωες της Marvel ενώνονται μπροστά από την κάμερα και συνθέτουν την ομάδα των «Εκδικητών» με σκοπό να αντιμετωπίσουν έναν εξαιρετικό κίνδυνο που απειλεί όλη την υφήλιο. Συγκεκριμένα, ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor, ο Captain America, ο Hawkeye και η Black Widow θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του διευθυντή της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη, γνωστής ως ΑΣΠΙΔΑ, στο να προτάξουν τα όπλα και τις υπερφυσικές ιδιότητές τους απέναντι στον πανίσχυρο Loki, ο οποίος έχει αποκτήσει πρόσβαση σε έναν Υπερ-Κύβο που του προσφέρει ανεξάντλητη δύναμη. Ηγέτης της ομάδας είναι ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Tony Stark που μεταμορφώνεται όταν παραστεί η ανάγκη στον Iron Man. Τον ρόλο ερμηνεύει ο ηθοποιός που ταυτίστηκε με τον χαρακτήρα, ο Robert Downey Jr. Παίρνουν επίσης μέρος οι: Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Κρις Έβανς, Στέλαν Σκαάρσγκαρντ κ.ά.





Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ



Αισθηματική του Ντέιβιντ Μακένζι (Γερμανία/ Μεγάλη Βρετανία/Σουηδία/Δανία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 92')



Ο έρωτας αλλάζει τον ρυθμό και την αίσθηση της ζωής σε δύο νέους ανθρώπους. Στο νέο φιλμ του Ντέιβιντ Μακένζι κεντρικός χαρακτήρας είναι μία νεαρή επιστήμονας που η επαγγελματική της ενασχόληση την έχει απορροφήσει τόσο ώστε να μην έχει ποτέ αφεθεί στην περιδίνηση της αγάπης. Όμως αυτή η μαγική στιγμή που τόσο αγνοούσε θα έρθει στο πρόσωπο ενός ταλαντούχου σεφ. Και οι δύο θα νιώσουν αμοιβαία αισθήματα και γρήγορα θα ζήσουν μια συναισθηματική περιπέτεια, βιώνοντας στιγμές αγνής σύνδεσης. Είναι επειδή ερωτεύονται ή επειδή καταρρέει ο κόσμος γύρω τους; Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης η ταινία «αφορά την καθημερινότητα. Μιλά για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις τρομερές αλλαγές στη ζωή τους, παρά την ίδια την καταστροφή. Αυτό το στοιχείο είναι που βρήκα εξαιρετικά προκλητικό με αυτή την ιστορία». Παίρνουν μέρος οι: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Έβα Γκριν, Γιούεν Μπρέμνερ, Στίβεν Ντιλέιν κ.ά.







Elles



Κοινωνική της Μαλγκόσκα Σουμόβσκα (Γαλλία/Πολωνία/Γερμανία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 96')



Το ζήτημα της εκούσιας πορνείας νεαρών κοριτσιών στη Γαλλία –και συγγεκριμένα φοιτητριών–, με σκοπό να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, προσεγγίζει από μία διαφορετική οπτική η σκηνοθέτις Μαλγκόσκα Σουμόβσκα στο φιλμ «Elles». Στο σενάριο μία ρεπόρτερ μεγάλου γυναικείου περιοδικού που ζει στο Παρίσι και μητέρα δύο παιδιών, η Αν, αναλαμβάνει να ετοιμάσει ένα άρθρο για το φαινόμενο της φοιτητικής πορνείας. Το «κλειδί» για την έρευνά της είναι δύο ανεξάρτητες νεαρές κοπέλες που επιδίδονται στο αρχαιότερο επάγγελμα ως πάρεργο. Οι συναντήσεις μαζί τους θα την κάνουν να αμφισβητήσει τις πιο βαθιές πεποιθήσεις της για το χρήμα, την οικογένεια και τον έρωτα χωρίς συναίσθημα. «Θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοιτητικής πορνείας μέσα από διαφορετικές γυναικείες οπτικές γωνίες», σημειώνει η σκηνοθέτις προσθέτοντας πως οι πελάτες αυτών των κοριτσιών είναι «συχνά οι σύζυγοι ευκατάστατων γυναικών σαν την Αν. Μετά από αυτή της την έρευνα, η δημοσιογράφος θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τις προσωπικές της επιθυμίες», καταλήγοντας πως στην ταινία «θελήσαμε να εξερευνήσουμε αυτές τις επιθυμίες και από τις δύο πλευρές, χωρίς να ασκήσουμε καμία κριτική».

Παίρνουν μέρος οι: Ζιλιέτ Μπινιός, Αναΐς Ντεμουστιέρ, Τζοάνα Κούλιγκ κ.ά.



Ο ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΗΠΟΣ



Κοινωνική του Κάμερον Κρόου (ΗΠΑ, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 124')



Με μία αληθινή ιστορία, ποτισμένη από τη δύναμη της θέλησης, καταπιάστηκε ο σκηνοθέτης Κάμερον Κρόου στο φιλμ «Ο Ζωολογικός μας Κήπος». Πρόκειται για την περιπέτεια ενός Βρετανόυ αρθρογράφου, του Μπέντζαμιν Μι, που το 2006 έχασε την σύζυγό του και μητέρα των δύο παιδιών του σε ηλικία μόλις 40 χρόνων από καρκίνο. Αποφάσισε να αλλάξει το σπίτι και την περιοχή που τη βάρυναν οι αναμνήσεις. Ανακάλυψε τυχαία έναν ερειπωμένο ζωολογικό κήπο στην αγγλική εξοχή του Ντέβον που προσφερόταν προς πώληση. Με πείσμα και χωρίς να έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια κατάφερε να αναστήσει τον κήπο και να γίνει ατραξιόν της περιοχής. Ενώ παράλληλα «έδεσε» την οικογένειά του. Παίρνουν μέρος οι: Ματ Ντέιμον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Πάτρικ Φούγκιτ κ.ά.



Πατέρας Αφέντης



Των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (Ιταλία, Παραγωγή 1977, Διάρκεια 113')



Ο «Πατέρας Αφέντης» είναι μία από τις κορυφαίες ταινίες της φιλμογραφίας των δραστήριων Ιταλών δημιουργών. Το φιλμ, που τιμήθηκε με τον «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ Καννών είναι μία πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Σαρδηνίας και το υλικό της περιέχει το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκάβινο Λέντα. Εκεί ένας πατέρας αναγκάζει τον 7χρονο γιο του να εγκαταλείψει το δημοτικό σχολείο εξηγώντας στους δασκάλους ότι ο γιος του θα είναι καλύτερο να φυλάει τα πρόβατα της οικογένειας από το να μαθαίνει γράμματα. Τα επόμενα 14 χρόνια της ζωής του θα τα περάσει συντροφιά με τα κοπάδια. Από αυτήν την κατάσταση θα ξεφύγει όταν καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τότε, δραπετεύει από τα στενά πλαίσια της οικογένειάς του και μαθαίνει κλασική μουσική, ηλεκτρονικά, και γίνεται ολοένα και εντονότερη η επιθυμία του να σπουδάσει. Όταν αποκαλύπτει την απόφασή του στον πατέρα του, εκείνος αντιδρά βίαια. Εντέλει καταφέρνει να γραφτεί στο πανεπιστήμιο, όπου αριστεύει, ενώ στη συνέχεια γίνεται διακεκριμένος γλωσσολόγος με ειδίκευση στις ρίζες των διαλέκτων της Σαρδηνίας. Οι αδελφοί Ταβιάνι γύρισαν το φιλμ στο ιταλικό νησί που διαδραματίζεται η ιστορία χρησιμοποιώντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Παίρνουν μέρος οι: Ομέρο Αντονούτι, Σαβέριο Μαρκόνι, Μαρτσέλα Μικελάντζελι, Φαμπρίτσιο Φόρτε.

Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!