Ψηφιακή προβολή των Μετεώρων και του Ολύμπου


Η ψηφιακή προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου, αναμένεται να αποτελέσει πραγματικότητα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της πράξης «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου - Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας» προϋπολογισμού 699.140 ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σκοπός της πράξης αυτής είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ειδικότερα, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των περιοχών αυτών.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον χώρο των Μετεώρων και του Ολύμπου και η δυνατότητα μιας «ολοκληρωμένης ξενάγησης», ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ανάγλυφου της περιοχής (ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ).

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν: προβολή δυναμικών χαρτών, προβολή βίντεο και εικόνων υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη διαδραστική περιήγηση, βοηθητικά κείμενα - ομιλία, θέσεις ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, θέσεις μνημείων, κειμήλια, περιπατητικές - ποδηλατικές - αναρριχητικές διαδρομές, κλπ.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν στοιχεία τουριστικών υποδομών που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (πληροφορίες ξενοδοχείων - εστιατορίων - αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ψυχαγωγίας, διασκέδασης κλπ.

Όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα σε πολλές γλώσσες, ενώ κύριος στόχος της ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι η ευκολία στη χρήση και η απλή λειτουργία της. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός μέσω της δημιουργίας της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας στοχεύουμε στην παγκόσμια τουριστική προβολή των προορισμών αυτών, με χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και πολυδύναμων εφαρμογών.
Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!