Νέα έκθεση των καταξιωμένων καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη - Κ. Βαρώτσος - Ρ. Παπασπύρου συνομιλούν για τον Χρόνο και την Υλη


Εναν διάλογο μεταξύ δύο καταξιωμένων εκφραστών της σύγχρονης τέχνης φιλοξενεί ο «Χώρος 18» στη Θεσσαλονίκη. Ο
λόγος για την εικαστική συνύπαρξη του Κώστα Βαρώτσου και της Ρένας Παπασπύρου με τίτλο «Χρόνος - Υλη» που θα διαρκεί από την Πέμπτη 5 Απριλίου έως την Παρασκευή 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.


Ρητίνες, πλαστικά, πλεξιγκλάς, γυαλί για τον Κώστα Βαρώτσο, τοίχοι, ξύλα, άσφαλτος, λαμαρίνες για τη Ρένα Παπασπύρου. Στην εικαστική του πορεία ο Ελληνας καλλιτέχνης (που έχει δημιουργήσει in situ γλυπτά και εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αίγυπτο και τις Η.Π.Α ενώ έργα του περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές) οι έννοιες του χρόνου και του χώρου αποτελούν μία αδιαίρετη ενότητα όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με την ύλη των έργων του, που τελικά κατευθύνει τον θεατή στην ουσία του χρόνου και του χώρου. Επενδύοντας στη διαφάνεια και τη διαστρωμάτωση των υλικών του, ο Βαρώτσος αποκαλύπτει την αρχιτεκτονική της σύνθεσής του και εισάγει στο έργο την έννοια της διαστρωμάτωσης του ίδιου του χρόνου μέσα στο χώρο που το περιβάλλει στρέφοντας την προσοχή σε διαδοχικές «καταστάσεις» της ύλης, μετατρέπει το χρόνο σε χώρο και φέρει ανάμεσά τους ισορροπία.



Μέσα από έναν αδιάκοπο πειραματισμό με τα υλικά, τον χώρο και την εικόνα, η Ρένα Παπασπύρου, η οποία, σημειωτέον, είναι ομότιμη καθηγήτρια της ΑΣΚΤ ενώ έχει διατελέσει διευθύντρια του Γ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, μετατρέπει την ύλη σε βίωμα, σε γραφή και σε συνειρμό. Στο πολυδιάστατο έργο της υλικά και στοιχεία του αστικού τοπίου αντιπαραβάλλονται και ανασυντίθενται ενώ η διάκριση και οι σχέσεις του χώρου και του χρόνου αλλά και της ίδιας της ζωγραφικής συνυπάρχουν και ταυτόχρονα αναιρούνται.


Σημείο αφετηρίας των νέων της έργων που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αποτελούν οι τοίχοι των παλιών γραφείων της πολεοδομίας στο κέντρο της Αθήνας πάνω στους οποίους οι υπάλληλοι σημείωναν με στυλό ονόματα και αριθμούς τηλεφώνων εν είδει ευρετηρίου. Η καλλιτέχνις αποτοιχίζει κομμάτια του τοίχου και ξεκινά μια νέα διαδικασία δικής της γραφής τηλεφώνων τα οποία άλλοτε φωτοτυπεί και επεξεργάζεται, άλλοτε διατηρεί πρωτότυπα κι άλλοτε προβαίνει σε επιτόπιες παρεμβάσεις στον εκθεσιακό χώρο δημιουργώντας διαφορικές συνθέσεις.


Χώρος 18, Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, Τ. Κ. 54 622 Θεσσαλονίκη

τηλ. : 2310-261 077
www.choros18.com
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!