Πλαστό αποδείχθηκε το άγαλμα που βρέθηκε σε στάνη στη Χασιά


Κάθε άλλο παρά πολύτιμο αποδείχθηκε το άγαλμα, αντίγραφο της «Πεπλοφόρου» του Παρθενώνα, που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες σε στάνη στη Χασιά, αφού όλοι οι αρχαιολόγοι που το εξέτασαν συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα πλαστό έργο.

Σύμφωνα με Το Βήμα, αν οι διωκτικές αρχές δεν είχαν προλάβει να συλλάβουν τα άτομα που είχαν το άγαλμα στην κατοχή τους, τότε οι υποψήφιοι αγοραστές θα το αγόραζαν ως γνήσιο.

Εκ πρώτης όψεως πάντως το άγαλμα ήταν αρκετά πειστικό, καθώς έχει κατασκευασθεί μάλλον από τεχνητό λίθο. Άλλωστε είναι και πολύ βαρύ.

Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, που το εξέτασαν διαπίστωσαν ότι φέρει τα ίδια ακριβώς σημάδια θραύσης με το πρωτότυπο ενώ απουσιάζουν τα τμήματα που λείπουν και από το πρωτότυπο: Το αριστερό χέρι δηλαδή και το κάτω τμήμα του γλυπτού.

Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι πανομοιότυπες Κόρες δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, δεδομένου ότι ήταν αναθήματα συγκεκριμένων γυναικών στην παρθένο Αθηνά, ούτε αντίγραφά τους είχαν γίνει τα μεταγενέστερα χρόνια π. χ. στην ρωμαϊκή εποχή.

Η γνήσια Πεπλοφόρος Κόρη (520 π. Χ.) βρέθηκε το 1886 στο Ερέχθειο της Ακρόπολης τεμαχισμένη σε τρία κομμάτια. Είναι φιλοτεχνημένη σε παριανό μάρμαρο, έχει ύψος περίπου 1,20 μ. ενώ διασώζει ακόμη ίχνη της αρχικής διακόσμησής της, που ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Την ιδιαίτερη ονομασία της έλαβε από τα ενδύματά της, συγκεκριμένα το δωρικό, μάλλινο πέπλο που καλύπτει το ιωνικό λινό και πλισέ ιμάτιό της.


Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!