«Ταξίδι» στη Μεσόγειο με τον αρχαιολόγο Giuseppe Gerola


Έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Ιταλού αρχαιολόγου Giuseppe Gerola.στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.



Να συμπαρασύρει τους επισκέπτες της σ' ένα «ταξίδι» στη Μεσόγειο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό των αρχών του 20ου αιώνα φιλοδοξεί η έκθεση «Giuseppe Gerola: Αρχαιολογικές διαδρομές από το Αιγαίο στη Ραβέννα», στην οποία παρουσιάζονται σπάνιες και, κατά κύριο λόγο, ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο του Ιταλού αρχαιολόγου.

Η έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας, θα εγκαινιαστεί μεθαύριο, Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 19:30, στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, από τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό τράβηξε ο Giuseppe Gerola (Αρσέριο, 1877- Τρέντο, 1938) κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης σταδιοδρομίας του, από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου ως την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βένετο, καθώς και τη Ρομάνια και το Τρεντίνο.

Πρόκειται για μια απόδοση τιμής στο έργο αυτού του σημαντικού μελετητή, παράλληλα όμως απηχεί τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τον επιστημονικό προσανατολισμό του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας, το οποίο έχει αναπτύξει, εδώ και χρόνια, ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες στα μέρη που έδρασε ο Gerola, στην Κρήτη (Γόρτυνα, Μητρόπολη) και την Κω (Άγιος Γαβριήλ, Δυτικές Θέρμες).

Ο Gerola, μετά τις σπουδές του στην Πάδοβα, τη Φλωρεντία, το Βερολίνο και το Φράιμπουργκ, ήρθε στην Κρήτη το διάστημα 1900-1902, προκειμένου να ασχοληθεί με τη συστηματική καταγραφή και μελέτη των βενετικών μνημειακών καταλοίπων στο νησί.

Το 1912 πραγματοποίησε, με ανάθεση του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας, τη συστηματική καταγραφή των μεσαιωνικών μνημείων των Δωδεκανήσων. Στη διάρκεια της άσκησης των ποικίλων θεσμικών καθηκόντων του (διευθυντής μουσείων, έφορος αρχαιοτήτων κ.ά.), κατάφερε να συνδυάσει τα προσωπικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναστήλωση μνημείων σε Ελλάδα και Ιταλία και τη συντήρηση αρχαιοτήτων, όπως τα περίφημα ψηφιδωτά των μνημείων της Ραβέννας.

Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία και περιλαμβάνουν έρευνες τοπωνυμικές, μεσαιωνικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, αρχαιολογίας, εικονογραφίας, αρχειονομίας, επιγραφικής, παλαιογραφίας, νομισματικής, εραλδικής, σφραγιδογλυφίας.

Ίδρυσε περιοδικά, θεωρώντας ως πρωταρχικό καθήκον ενός ερευνητή τη διάδοση του περιεχομένου των μελετών του.

Τα ποικίλα ενδιαφέροντά του αντανακλώνται σε μια τεράστια βιβλιογραφική παραγωγή, που συνοδευόταν πάντα από αξιοσημείωτο αριθμό φωτογραφιών, που χρησιμοποιούνταν ως πολύτιμα εργαλεία τεκμηρίωσης.Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!