Η άμαξα του Ναπολέοντα επιστρέφει στο Παρίσι


Το 1815 ο Ναπολέοντας ηττήθηκε στο Βατερλώ από έναν συνασπισμό Αγγλων και Πρώσων. Τρία χρόνια πριν είχε υποστεί ήττα και από τους Ρώσους. Οι Ρώσοι, που γιορτάζουν φέτος τα διακόσια χρόνια αυτής της νίκης, δέχθηκαν να παραχωρήσουν στη Γαλλία για προσωρινή έκθεση μέχρι τις 8 Ιουλίου στο Μουσείο της Λεγεώνας των Ξένων, στο Παρίσι, υπερπολίτιμο ιστορικό υλικό: πρόκειται για αντικείμενα του Ναπολέοντα από τις άμαξές του που έμειναν στο πεδίο της μάχης, στο Βατερλώ, και λεηλατήθηκαν.

Κανονικά αυτά δεν θα έπρεπε να είναι στην κατοχή των Ρώσων, είναι όμως, αφού τα πήραν το 1946 από το Βερολίνο και την ηττημένη στον πόλεμο Γερμανία για να εμπλουτίσουν τις συλλογές του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Ρωσίας, στην Κόκκινη Πλατεία. Τώρα, για να επιτρέψει το Κρεμλίνο τη μεταφορά και έκθεσή τους στη Γαλλία, το γαλλικό κράτος χρειάστηκε να υπογράψει ειδικό διάταγμα ότι δεν θα κατασχέσει τα εκθέματα.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό από παράσημα, προσωπικά αντικείμενα και αλλαξιές ρούχων που είχε μαζί του ο Ναπολέοντας. Συνολικά στο πεδίο της μάχης έμειναν εννέα από τις δεκατέσσερις άμαξές του. Δύο από τις σημαντικότερες ήταν εκείνη όπου κοιμόταν και μια πολυτελής «μπερλίνα» με όλα τα κομφόρ που μπορούσε να δώσει η τεχνολογία της εποχής. Η τελευταία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα στο Μουσείο της Λεγεώνας των Ξένων. Αντίθετα η άμαξα - υπνοδωμάτιο είχε κακό τέλος, αφού κάηκε σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό το 1925.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!