Δράσεις για προστασία και ασφάλεια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων




«Όταν είσαι υπουργός Πολιτισμού και ληστεύουν το Μουσείο της Ολυμπίας, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να παραιτηθείς. Ακόμα κι αν δεν φταις εσύ προσωπικά» είπε ο Παύλος Γερουλάνος με αφορμή την παρουσίαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά την εισήγηση της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Η ληστεία στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας –η πρώτη ένοπλη ληστεία σε μουσείο στα ελληνικά χρονικά– φέρνει αντιμέτωπους τους μηχανισμούς φύλαξης και ασφάλειας με νέα δεδομένα. Όπως είπε ο υπουργός, αυτό το διάστημα έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να ενισχυθεί άμεσα η προστασία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ετοιμότητας. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επιθεωρήσεις τόσο από τους εφόρους όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συγκροτήθηκε, την επομένη κιόλας μέρα του συμβάντος, ομάδα εργασίας για να προβεί άμεσα στην επεξεργασία μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινόμενου. Ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ.

Η ένοπλη ληστεία της Ολυμπίας αποκάλυψε, όπως τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος, αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος πράγμα που κρίνει αναγκαίες τις εξής ενέργειες σε εθνική κλίμακα: Τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αποτρέψουμε αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον. Και δεύτερης δέσμης μέτρων, επειγόντων αλλά πιο μεσοπρόθεσμων, ώστε να ενισχύθει η ασφάλεια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε βάθος χρόνου. Τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν, έπειτα από υπόδειξη της επιτροπής, είναι: Ενίσχυση του συστήματος εποπτείας-ελέγχου. Διενέργεια ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Έκδοση εγχειριδίου οδηγιών ασφαλείας. Αναβάθμιση και αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Επίσης με ευθύνη του προϊσταμένου της υπηρεσίας, περιφερειακής ή ειδικής περιφερειακής, θα καθορίζεται σχετικό πρόγραμμα εποπτείας και ελέγχου, το οποίο θα περιλαμβάνει τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις που θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο επιτήρησης των μουσείων της επικράτειας και υποστήριξης του φυλακτικού τους προσωπικού.

Ακόμα θα γίνει εκπαίδευση σεμιναριακού τύπου στους φύλακες σε όλες τις περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες. Επίσης ενδέχεται να γίνει άμεσα η επέκταση των συστημάτων πυρανίχνευσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στο σύνολο των δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων και η άμεση χορήγηση στο σύνολο των φυλάκων που εκτελούν υπηρεσία boutons πανικού, τα οποία θα δίνουν σήμα στο ΚΕΛΕΣΣ και ενδεχομένως στο αντίστοιχο κέντρο της ΕΛΑΣ. Επίσης με πρόταση της επιτροπής θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια επιλογής του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ασφαλείας υιοθετώντας μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν που ισχύει για το προσωπικό ασφαλείας των τραπεζών. Επίσης πέραν της διαρκούς εκπαίδευσης του φυλακτικού προσωπικού θα δρομολογηθεί η εξειδίκευση των στελεχών του υπουργείου που χειρίζονται θέματα ασφαλείας. Τέλος, πρόταση της επιτροπής είναι να συστηματοποιηθεί η συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τις αρχές ασφαλείας.
Express.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/5/12, 11:01 μ.μ.

    Ολα καλα, αλλα με 280 νυχτ/κες σε ολη την χωρα δεν γινεται δουλια. Μονιμο προσωπικο με καταλληλη εκπαιδευση και επιμορφωση, οχι συμβασιουχους και κυριως οχι σεκιουριτι γιατι αυτοι φυλανε τις τραπεζες και δεν εχει μεινει καμμια αληστευτη. Κυριως αν καποιος μπορεσει να βγαλει τους αρχαιολογους απο διευθυντικες θεσεις, θα προσφερε την μεγιστη υπηρεσια στο χωρο. ΑΧΑΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!